Coronavirus România. Când ar putea începe să scadă numărul de infectări în țara noastră

Coronavirus România. Când ar putea începe să scadă numărul de infectări în țara noastră
Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero

Potrivit specialiștilor, România se află deja în al doilea val al pandemiei de coronavirus cu o creștere accelerată a numărului de cazuri zilnice. În acest context, autoritățile nu iau în calcul o scădere a bilanțului care prezintă noile infectări mai devreme de luna octombrie. În acest sens, ministrul Sănătății a subliniat că din luna octombrie este posibilă scăderea numărului de cazuri în România dacă se respectă regulile sanitare.

Ministrul Sănătății a anunțat când ar putea să scadă numărul cazurilor de COVID-19 în România

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat că luna septembrie a fost foarte încărcată ca urmare a eliminării ultimelor restricții atunci când vine vorba despre distanțarea socială, iar românilor li s-a permis să aibă acces în interiorul restaurantelor, al teatrelor și al cinematografelor.

“Avem o lună septembrie destul de încărcată: redeschiderea şcolilor, cinematografelor, sălilor de spectacole, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, campania electorală, alegerile de pe 27 septembrie. Fiecare din aceste activităţi are nişte norme de aplicare şi funcţionare în vederea bunei desfăşurări şi cu riscurile cât mai mici. Respectarea acestor reguli înseamnă rămânerea pe un platou, în jur la 1.500 cazuri, sau alternând în jurul acestei cifre”, a spus ministrul.

Acesta a explicat că se poate ca din a doua jumătate a lunii octombrie să apară o pantă descendentă a cazurilor noi.

Dacă menţinem, atunci putem să ne gândim în a doua jumătate a lunii octombrie că putem avea şi o pantă descendentă. Mergem, deocamdată, pe acel platou. Suntem pe a doua cocoaşă a primul val pandemic. Sperăm să putem gestiona cu bine şi acest început de şcoală. În măsura în care rămânem în acelaşi registru, sperăm ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe o pantă descendentă.”

Bilanțul pandemiei de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni, 808 cazuri noi de COVID-19. Dintre acestea, Capitala le-a contabilizat pe cele mai multe, 228, fiind urmată la acest capitol de județele Vâlcea (46), Cluj (38), Galați (37), Bacău (36).

De la debutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, România a înregistrat un număr total de113.589 de cazuri confirmate de COVID-19. Capitala este prima într-un Top 5 negativ și din acest punct de vedere, cu 15.205 de îmbolnăviri depistate, fiind urmată de județele Suceava (6.185), Brașov (5.525), Argeș (5.386) și Prahova (5.338).