Coronavirus România. Condițiile în care se impune carantinarea unei zone sau cartier

Coronavirus România. Condițiile în care se impune carantinarea unei zone sau cartier

Legea privind carantina și izolarea a fost votată de Parlament, într-o formă „suficientă pentru ca autoritățile să aibă din nou toate pârghiile pentru a lupta cu epidemia decoronavirus”, după cum premierul Ludovic Orbana precizatde curând.

Documentul poate fi consultatAICI

Condițiile în care se impune carantinarea zonală

Carantina zonală este decisă atunci când se constată că riscul răspândirii comunitare nu mai poate fi controlat. De asemenea, carantina mai poate fi instituită dacă procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de Institutul National de Sanatate Publică.

Și dacă există situația unui „accident biologic”, carantina poate fi instituită temporar, până la rezolvarea problemei.

Mai exact, dacă numărul de infecţii ajunge la 1.200 de cazuri pe zi, se va ajunge la restricţii locale, a precizat premierul României.

O zonă poate fi plasată sub carantină printr-un ordin al şefului DSU, Raed Arafat, sau al unei persoane desemnate de Secretarul de Stat în MAI, în baza unei decizii ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Ordinea publică în interiorul zonelor carantinate, dar şi în spitale, este asigurată de poliţia locală.

„Dacă creşte numărul de persoane infectat peste, să zic, 1.200, am putea ajunge să luăm măsuri restrictive locale, zonale, de carantinare. Unde apar focare se dispune măsura suspendării temporare a activităţii economice”, a spus Ludovic Orban.

Ideea a fost întărită și de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care a punctat că se poate ajunge la carantinarea unui cartier sau a unei localităţi dacă sunt peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Legea carantinei și izolării – principalele reglementări

Printre reglementările și obligațiile aduse actului normativ se numără obligația INSP de a comunica separat numărul cazurilor noi de cele retestate.

De asemenea, se prevede ca izolarea pentru un pacient bolnav minor să fie dispusă într-o primă fază la domiciliul.

Carantinarea bunurilor a fost scoasă din lege, iar Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă.

O altă modificare se referă la personalul medical. Mai exact, cei detașați vor primi suplimentar 50% din salariu, o diurnă de 2%, cât şi cazarea şi transportul în localitatea unde a fost dispusă detaşarea. Detaşarea nu poate depăşi 30 de zile.

Raportul cu amendamentele discutate în Comisia Juridică a Senatului poate fi consultatAICI.

Ultima oră
09:44 - Incident la metroul din București. Circulația garniturilor este perturbată
09:32 - Eduard Novak: Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare ar putea fi repatriați cu o aeronavă specială, pusă la dispoziție de autoritățile din România (VIDEO) 
08:54 - Aglomerație la Târgurile de Crăciun. Autoritățile impun primele restricții (VIDEO)
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară