COVID-19: România se află în rândul statelor cu risc maxim al pandemiei, susțin experții internaționali. Care sunt măsurile recomandate

COVID-19: România se află în rândul statelor cu risc maxim al pandemiei, susțin experții internaționali. Care sunt măsurile recomandate
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

România se află în continuare în rândul statelor care se confruntă cu un risc maxim al pandemiei de COVID-19, cu o medie a cazurilor noi de infectări cuprinsă între 300 și 350, potrivit datelor furnizate de grupul internațional EndCoronavirus, care adună peste 4.000 de voluntari epidemiologi, clinicieni, statisticieni, activişti civici.

Alte state cuprinse în zona roșie, despre care experții precizează că guvernele trebuie să ia acțiuni imediate și să intensifice restricțiile sunt Statele Unite, Suedia, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Canada sau Rusia.

În zona galbenă de risc se află state care au început să cunoască depășirea vârfului pandemiei, cu scăderi semnificative ale cazurilor de infectări: Germania, Belgia, Italia, Spania, Israel sau Olanda.

Pe de altă parte, din Zona verde fac parte statele care aproape că au scăpat de pandemia de COVID-19: Australia, Austria, Grecia, China sau Coreea de Sud.

Măsurile recomandate de experți pentru România și alte state cu risc pandemic ridicat

Grupul EndCoronavirus recomandă mai multe măsuri guvernelor care se află în zona roșie de risc pandemiz: Înființarea de facilități pentru a izola persoanele infectate de membrii familiei lor. Aproximativ 80% din transmisia din Wuhan a fost în interiorul locuințelor.

Dacă vă aflați într-o zonă verde cu o transmisie comunitară mică sau deloc, impuneți restricții de călătorie și redeschideți economia locală. Pentru zonele roșii, restricționați deplasările către exterior pentru a evita infectarea altora. Pentru călătorii esențiale, trebuie impusă carantina obligatorii pentru a evita răspândirea virusului.

Testarea vă permite să identificați persoanele infectate și să le separați de restul comunității.

Reducerea transmiterii prin faptul că toată lumea poartă o mască de față este simplă, ieftină și extrem de eficientă.

Stai departe de zonele aglomerate și păstrează cât mai multă distanță între vecinii apropiați. Cei cu comorbidități (persoanele în vârstă, supraponderali, imunocompromise etc.) ar trebui să fie ultimii reintroduși în societate, deoarece sunt cei mai vulnerabili.

Redeschiderea prea devreme riscă să declanșeze din nou o creștere exponențială. Acest lucru ar putea șterge toate beneficiile obținute în acest moment în urma blocării. Ar putea crește numărul total de decese, astfel încât să copleșească sistemul medical și să creeze un scenariu în care este necesară o altă blocare.

Starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă

În ciuda evoluției pandemiei în România, care nu cunoaște încă o scădere a numărului de cazuri,starea de urgență nu va fi prelungită în România după data de 15 mai, ci va fi înlocuită cu starea de alertă. În acest sens ar urma să intre în vigoare mai multe relaxări a restricțiilor impuse începând cu luna martie de către autorități, așa cum rezultă din proiectele puse în dezbatere publică, în acest sens.

Astfel, este posibil ca după data de 15 mai românii săse poată deplasa în interiorul localităților fără a mai declara în prealabil unde se duc, lucru ce nu va fi valabil și pentru călătoriile interurbane, ce vor fi permise doar pentru motive justificate, precum, spre exemplu, cele profesionale.

Tot din 15 mai se vor redeschide și frizeriile, cabinetele stomatologice și muzeele. Chiar și așa, încă vor fi interzise grupurile mai mari de trei persoane, iar președintele Iohannis a precizat că autoritățile vor evalua constant situația, astfel că la fiecare două săptămâni, după caz, ar putea fi relaxate sau reinstituite o serie de restricții.

Ultima oră
09:40 - Scădere dramatică a a valorii monedei virtuale Bitcoin. Investitorii au pierdut aproape 10.000 de dolari în doar câteva ore
09:26 - Razie a Poliției Rutiere în București: Mai mulți șoferi au urcat la volan sub influenţa alcoolului sau a drogurilor
09:04 - Bilanțul victimelor produse de erupția vulcanului din insula Java: 13 morți și 41 de răniți (VIDEO)
08:16 - Incendiu puternic în apropiere de Centura Capitalei, cu degajări mari de fum. Șoferii sunt sfătuiți să ocolească zona (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Predicțiile pentru fiecare zodie în luna Șobolanului, sub element Metal Yang (VIDEO)
23:34 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: În luna Șobolanului, sub element Metal Yang, provocarea e la nivel de conducere / În sectorul României sunt niște stele oribile. Totul e să fim calmi (VIDEO)
22:55 - Iulian Fota: Cel mai prost scenariu pentru România ar fi o confruntare militară majoră Rusia – Ucraina / Pretențiile rușilor merg mult dincolo de Ucraina. Ei vor drept de veto și pe soarta noastră (VIDEO)
22:22 - Bărbat din Năvodari, condamnat pentru că avea trei neveste. Ce pedeapsă a primit
21:53 - Nicolae Ciucă anunță o ședință după confirmarea primelor cazuri de infectare cu Omicron: Voi dispune măsuri. Nicio clipă nu trebuie pierdută
21:46 - Austria: Peste 40.000 de oameni au protestat în Viena față de restricții și planurile privind vaccinarea obligatorie (VIDEO)