CSM a declanşat concursul pentru funcţia de preşedinte al ÎCCJ

CSM a declanşat concursul pentru funcţia de preşedinte al ÎCCJ

Consiliul Superior al Magistraturii a declanşat concursul pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Șefia Cusții Supreme a fost deţinută în ultimii trei ani de judecătoarea Cristina Tarcea.

Judecătorii interesaţi trebuie să fi activat în ultimii doi ani la ÎCCJ şi să nu aibă sancţiuni disciplinare în ultimii trei ani. Candidaturile pot fi depuse până la data de 1 iulie 2019, la Secţia pentru judecători a CSM.

În perioada 1 iulie – 17 iulie 2019, CNSAS va verifica dacă judecătorii candidaţi au colaborat cu serviciile de informaţii înainte de 1990. Ulterior, Secţia pentru judecători a CSM va analiza candidaturile, proiectele de management şi vor intervieva candidaţii.

În urma modificării Legii 303/2004, numirea în funcţia de preşedinte al ÎCCJ se face de către Secţia de judecători a CSM, nu de către preşedintele republicii, aşa cum prevederea forma anterioară a legii. Mandatul preşedintelui ÎCCJ este de trei ani şi poate fi reînnoit o singură dată. Actualul preşedinte, Cristina Tarcea, ar putea să candideze pentru un nou mandat, deşi aceeaşi Secţie pentru judecători a CSM o judecă disciplinar în această perioadă.