Cu o săptămână ramasă până la redeschiderea școlilor, Capitala are o rată de incidență de 1,12 la 1.000 de locuitori. Trei sectoare sunt în scenariul verde, iar celelalte trei în cel galben

Cu o săptămână ramasă până la redeschiderea școlilor, Capitala are o rată de incidență de 1,12  la 1.000 de locuitori. Trei sectoare sunt în scenariul verde, iar celelalte trei în cel galben
foto: Pixabay

Bucureștiul are o rată de incidență de 1,12 la 1.000 de locuitori, a anunțat Ministerul Sănătății luni, când a reamintit că în această săptămână vor fi stabilite scenariile privind organizarea activității în școli.Dacă sectoarele 1, 2 și 6 sunt în scenariul galben, 3, 4 și 5 sunt în cel verde, potrivit autorităților.

Trei sectoare din Capitală sunt în scenariul verde, iar celelalte trei în cel galben

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.Situația cu ratele de incidență la nivelul localităților din țară poate fi consultată AICI.

Scenariul verde presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. În schimb, scenariul galben prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor dn clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 3, în care nu se încadrează niciun sector al Capitalei la acest moment, implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități sau lecții online.

Potrivit ratelor de incidență din 7 septembrie, 43 de localități din România se încadrează în scenariul roșu, 410 în cel galben și 2.728 în cel verde.

Premierul, noi precizări despre redeschiderea școlilor

Prim-ministrul Ludovic Orban a susținut o declarație de presă, luni, șia făcut mai multe precizări cu privire la debutul noului an școlar, care va avea loc în 14 septembrie.

„Atât Președintele, cât și Guvernul au anunțat modalitatea de deschidere a școlilor. În funcție de nivelul de răspândire a virusului – până la 1 la mie se poate începe pe scenariul verde, adică cu copii în clasă; între 1 și 3 la mie rata infectării, deci cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, învățământul mixt, o parte jumătate în clasă, jumătate online, alternativ, astfel încât să fie un timp similar petrecut în clasă și pe online pentru elevi; ce este peste 3 la mie se va începe școala online”, a declarat premierul.

El a mai explicat că,„la ora actuală, direcțiile de sănătate publică au transmis datele pe fiecare localitate. Sigur că în momentul de față consiliul de administrație, managementul școlilor și administrațiile locale au aceste date și știu foarte clar cum începe școala. Dacă începe în clasă, trebuie să ai toate măsurile pentru începerea în clasă, dacă începe în scenariul mixt – jumătate în clasă, jumătate online – managementul școlii susținut de administrațiile locale și de inspectoratele școlare trebuie să ia toate deciziile care se impun, inclusiv informarea părinților, care trebuie făcută, sigur, de învățător sau de diriginte, că dacă e pe scenariul mixt, trebuie să știe cine începe în clasă, cine începe online. Evident, toate măsurile de pregătire trebuie să continue, dotarea cu măști, cu substanțe dezinfectante, cu tablete”.