Cum a decurs evacuarea pacienților din Pavilionul 5 al Institutului Matei Balș, care a luat foc azi-dimineață. VIDEO

Cum a decurs evacuarea pacienților din Pavilionul 5 al Institutului Matei Balș, care a luat foc azi-dimineață. VIDEO
foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 100 de persoane au fost evacuate din Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, unde vineri dimineață a izbucnit un incendiu care a condus la moartea a patru persoane. Zeci de pacienți au fost transferați către alte spitale din București, potrivit precizărilor făcute de Ministerul Sănătății. Bolnavii erau în stare medie spre severă, a spus Adrian Streinu-Cercel, fost manager al unității medicale.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

102 pacienți evacuați din Pavilionul 5 al Institutului Matei Balș. Dintre aceștia, 53 au fost până la urmă transferați către alte spitale din Capitală

Din informațiile primite de către Ministerul Sănătății de la echipele de intervenție, au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din cei 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, pavilionul afectat de incendiu.

Cei 53 de pacienți au fost transferați către următoarele spitale:

  • 11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București
  • 5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București
  • 6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”;
  • 4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”
  • 5 pacienți la Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”
  • 3 pacienți la Spitalul Militar Central-ROL 2
  • 4 pacienți la Spitalul „Witting”
  • 4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”
  • 1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”
  • 3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”
  • 7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca

Ce au spus colonelul Șchiopu și prefectul Berbeceanu despre incident

În Capitală a fost activat planul roșu de intervenție.

„Primul apel a intrat in dispecerat la 5:05, primul echipaj a ajuns ajuns la fața locului la 5:13, după 8 minute. A constatcă ardea cu flacaără decshisă la parterul cădirii, pe o suprafață de cirrca 100-120mp, au fost afectate 4 saloane, ardere genetralizată, cu degajări mari de fum și cu posibilităție de reale de extinedere la etajul 1, pe fațadă. S-au constituit echipe de căutare salvare, concomitent cu echipele de localizare și lichidare a incendiului. Am resuit să lichidăm incendiul și să evacuăm personalul atât de la etajele superioare cat și de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane decedate, celelalte până la 102 au fost evacuate și transportate către echipajele de prim ajutor și ulterior către pavilioanele din spital…Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă și spumă, 4 autoscări de salvarea de laînălțime, patru descarcerăriși10 microbuze pentru transfer persoane”, a declaratcolonelul Șchiopu, comandantul intervenției.

Un reșou aflat în priză a fost indicat drepto posibilă cauză a incendiuluide către câțiva martori, care susțin că reșoul era folosit pentru că nu avea suficientă căldură. Întrebat dacă are ceva informații în acest sens,Traian Berbeceanua explicat: „La momentul la care eu am plecat de la fața locului sosise echipa de cercetare la fața locului, formată din polițiști de la Serviciul Omoruri și procurori criminaliști, însoțiți de specialiști de la IGSU. Nu aș vrea să facem niciun fel de speculații cu privire la cauza și sursa incendiului. Așteptăm să se finalizeze cercetarea la fața locului și în mod clar aceste aspecte vor fi lămurite. Însă, din informațiile pe care le-am obținut la fața locului, pavilionul afectat este unul recent renovat, cu instalații schimbate și construite după standardele legale cerute la acest moment”.

„Am înțeles de la personalul medical cu care am discutat că nu erau probleme de călădură în acel pavilion. Mai mult decât atât, este important de știut faptul că, în momentul în care incendiul s-a produs, instalațiile anti-incendiu au funcționat și aprovizionarea cu curent electric și cu oxigen în pavilionul respectiv a fost întreruptă automat, ceea ce este bine pe de o parte pentru că s-au limitat proporțiile dezastrului”, a mai adăugat oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`