Cum se pregătește România de administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID. Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță (VIDEO)

Cum se pregătește România de administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID. Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a vorbit, marți, despre demersurile pe care le fac autoritățile în vederea administrării unei a treia doze de vaccin.

Agenția Europeană a Medicamentului urmează să ia o decizie în privința acestui booster pe 4 octombrie.

Gheorghiță a afirmat că se ia în considerare devansarea termenului, „ținând cont de situația epidemiologică”. Autoritățile vor să înceapă cât mai curând administrarea dozei 3 la persoanele cu boli cronice, cele de peste 65 de ani și la personalul medical.

România se pregătește de administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID

„La sfârșitul săptămânii, FDA a autorizat administrarea dozei booster, doza trei la categoriile de peersoane vulnerabile, peste 65 de ani, în evidențe cu boli cronice, indiferent de grupa de vârstă, care le expun unui risc crescut de a face formă severă, dar și personalului medical.

Acum în România e în curs de optimizare platforma națională de programare pentru a treia doză și Registrul Electronic Național al Vacinării, pentru a fi pregătiți.

Acum vorbim de administrarea unei doze 3 cu vaccin Pfizer sau Moderna la scheme de vaccinare care au avut inițial acest tip de vaccin. Cele care au primit vaccin AstraZeneca, propunerea țărilor europene a fost de a administra una din cele două în completare.

Am transmis către Ministerul Sănătății definirea acelor categorii vulnerabile de afecțiuni în cazul persoanelor care necesită o doză suplimentară de vaccin, deci doza trei”, a declarat Gheorghiță.

Liderul CNCAV a precizat că la finalul săptămânii vor anunța strategia pe care o vor adopta în perioada următoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe