Cum se votează corect la al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Cum se votează corect la al doilea tur al alegerilor prezidențiale
Foto: gandul.info

Românii sunt chemaţi astăzi la urne să aleagă viitorul preşedinte al ţării. Pot să voteze, la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidentiale, cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care devin astăzi majori, cu domiciliul în ţară sau în străinătate, dar şi cetăţenii statelor Uniunii Europene care stau cu acte în România.

Data de 2 noiembrie este ziua în care se organizează primul tur al alegerilor prezidenţiale. Secţiile de votare se deschid la 07:00 dimineaţa şi se închid la ora 21:00. Dacă în ziua alegerilor sunteţi în localitatea în care aveţi domiciliul, mergeţi numai la secţia la care sunteţi înscrişi pe listele electorale permanente. Dacă sunteţi în altă localitate, puteţi vota la orice secţie, urmând să fiţi înscrişi pe listele suplimentare.

După ce am intrat în secţia de votare, mă prezint cu actul de identitate la preşedintele comisiei de vot.

Odată ce am primit actul de identitate de la preşedintele comisiei, mă îndrept spre membrul comisiei la care am fost repartizată. Acesta îmi va da un buletin de vot şi o ştampilă.

Înainte de a pune ştampila pe unul dintre candidaţi, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu are acces la votul nostru din cabină.

Sunt considerate voturi valabil exprimate, daca:

• ştampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;

• ştampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă și nu atinge laturile vreunui alt patrulater;

• ştampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse mențiuni ale alegătorului;

• ştampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ștampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Sunt considerate voturi NULE, daca:

– nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT” în niciun patrulater

– ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere

– ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere chiar dacă unele ştampile au fost tăiate sau anulate de alegător

– ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în exteriorul patrulaterelor

– ştampila cu menţiunea „VOTAT” atinge două sau mai multe patrulatere