Vom putea vizita VIRTUAL cele mai importante monumente din istoria noastră! Cum va marca Google CENTENARUL României

Vom putea vizita VIRTUAL cele mai importante monumente din istoria noastră! Cum va marca Google CENTENARUL României
sursă de foto: dozadebine.ro

Google va lansa noi imagini Street View și galerii Google Earth pentru a marca Centenarul României, când țara noastră aniversează 100 de ani de la Marea Unire, momentul decisiv în formarea statului unitar național român, potrivit Agerpres, care citează un comunicat al companiei.

Astfel, prin intermediul imaginilor oferite de Street View, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și colecțiile sale impresionante vor fi deschise pentru toți vizitatorii virtuali. De asemenea, Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, cunoscută și drept „Catedrala Încoronării”, va putea fi vizitată virtual pe Google Maps.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost inaugurat sub numele de Muzeul Unirii, pe data de 20 mai 1929, și găzduiește încă de pe atunci unele dintre cele mai importante opere de artă legate de Revoluția din 1848 și Marea Unire de la 1918.

Printre piesele conservate se regăsesc scrisorile lui Avram Iancu, șase volume ce conțin Documentele Unirii de la 1 Decembrie 1918, eșarfele tricolore purtate de delegațiile adunării populare de pe Platoul Românilor, manuscrisul cuvântării lui Vasile Goldiș în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, precum și biroul pe care s-a semnat la 12 octombrie 1918, la Oradea, în casa avocatului Aurel Lazăr, Declarația de Independență a românilor cuprinși în ținuturile Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului față de Imperiul Austro-Ungar.

De partea cealaltă, Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia este edificiul în care, la data de 15 octombrie 1922, s-a desfășurat ceremonia care a consfințit încoronarea Regelui Ferdinand I „Întregitorul” (sau „Cel Loial”) și a Reginei Maria drept suverani ai României Mari.

Surprizele companiei pentru români nu se opresc aici, pentru că, tot cu ocazia Centenarului, Google a publicat o colecție Google Earth dedicată României, frumuseților acesteia și momentelor care i-au marcat istoria.

În cadrul acestei colecții sunt disponibile trei galerii: una dedicată frumuseților naturale (Delta Dunării, Cascada Bigăr sau Vulcanii Noroioși), a doua monumentelor construite de mâna omului (Castelul Bran, Castelul Peleș sau Cimitirul Vesel de la Săpânța), iar cea de-a treia unor monumente importante din istoria românilor (Sala Unirii de la Alba Iulia, Piața Victoriei din Timișoara sau Cetatea Sarmisegetuza).