Dan Voiculescu, scrisoare pentru Victor Ponta: "Nu fiţi populişti pretinzând că vă pasă de oameni"

Dan Voiculescu, scrisoare pentru Victor Ponta: "Nu fiţi populişti pretinzând că vă pasă de oameni"
Foto: Comisarul

Dan Voiculescu i-a adresat, din spatele gratiilor, o scrisoare premierului Victor Ponta. Omul de afaceri afaceri prezintă situația economică a României și îi cere primului ministru să ia măsuri urgente.

Totodată, mogulul face o comparație între nivelul de trai din România și celelalte state membre al Uniunii Europene, atrăgând atenția Guvernului Ponta să nu fie “populist pretinzând că îi pasă de oameni”.

„Stimate Domnule Prim Ministru,

Doresc sa va semnalez o situatie grava care trebuie urgent rezolvata:

Starea de fapt:

 • In Romania salariul mediu pe economie este de aproximativ 400 de euro in timp ce in Grecia acesta este de 2.000 de euro (iar preturile alimentelor in Romania si Grecia nu sunt foarte diferite)
 • Statul roman a lichidat, in ultimii 25 de ani, Fabrica Tractorul, Fabrica de camioane, Combinatul Oltchim, Uzina Republica si cate altele, multe vandute pe 1 euro la fier vechi.
 • Statul american a salvat in ultimii ani General Motors, francezii Peugeot, olandezii banca ABN AMRO etc.
 • Romania avea in 1990 un produs intern brut aproximativ egal cu cel al Poloniei. Astazi Romania are un PIB de 8.500 euro/cap de locuitor iar Polonia de aproximativa 12.500. Mai mult, in 1990, Romania avea datorie zero, iar Polonia avea o datorie de 40 mld euro.
 •  
  Domnule Prim Ministru,

  Diferenta majora dintre Romania si celelalte tari o reprezinta lipsa politicii macro-economice care sa asigure un climat favorabil antreprenorilor.

  Avem 5 milioane de oameni forta activa din cei 20 de milioane de locuitori, in timp ce Ungaria sau Cehia au cu aproximatie aceeasi forta activa, dar din 10 milioane de locuitori.

  Trebuie depăşit cadrul bunelor intenţii, trebuie acţionat legal transparent, obiectiv şi rapid.

  Tabloul macroeconomic al Romaniei trebuie sa beneficieze de un mix inteligent de politici fiscale, bugetare si monetare.

  PS: Mi-a placut afirmatia lui Balcerowicz, omul care a asigurat tranzitia in Polonia: >„, se arată în scrisoarea lui Voiculescu pentru Ponta postată pe blogul mogulului.