Date SURPRIZĂ de la Banca Mondială: Câţi români vor să PĂRĂSEASCĂ ţara. Care este cel mai ATRACTIV oraș din România

Date SURPRIZĂ de la Banca Mondială: Câţi români vor să PĂRĂSEASCĂ ţara. Care este cel mai ATRACTIV oraș din România

Marcel Ionescu-Heroiu, Expert Senior Dezvoltare Urbană la Banca Mondială, a prezentat, vineri, un studiu realizat de Banca Mondială şi prezentat la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) a UBB în cadrul prelegerii „Oraşe Magnet: Ce pot face oraşele româneşti pentru a fi mai atractive pentru oameni”. Studiul a avut ca scop regândirea politicii de dezvoltare regională pe perioada de programare 2021 – 2027, scrie Gândul.

Pentru a afla preferinţa oamenilor, s-a realizat un chestionar aplicat la nivel naţional în perioada martie – aprilie 2017 pe un eşantion de 1.250 de respondenţi care au fost întrebaţi în ce oraş din România s-ar muta dacă ar avea posibilitatea să se mute în alt oraş faţă de cel în care locuiesc.

15,32% din cei chestionaţi au răspuns că s-ar muta la Cluj-Napoca, oraşul fiind primul în top, atraşi de calitatea vieţii şi de serviciile de sănătate din oraş, educaţie universitară, locuri de muncă, mediul cultural-artistic dinamic, mediul economic activ, mai ales pe servicii cu valoare adăugată mare, cum ar fi IT, industria farmaceutică, consultanţă.

Cluj-Napoca este urmat de Bucureşti, cu 14,46% şi Timişoara, cu 11,88%.

Peste 15 la sută dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca datorită calităţii vieţii, acesta fiind şi cel mai atractiv oraş secundar din România, relevă Banca Mondială într-un studiu prezentat vineri la Cluj, care pune în top şi Timişoara şi Bucureştiul.

În acelaşi timp, datele studiului arată şi o inversare a trendului în ceea ce priveşte mutarea românilor, în condiţiile în care 66,5% au spus că s-ar muta în ţară faţă de 31,25% care au spus că s-ar muta în străinătate.