Detalii explozive din dosarul "Delta Dunării": Viceguvernatorul BNR, adus la întâlnire cu elicoperul lui SOV. Prețul numirii lui Liviu Mihaiu, un milion de euro

Detalii explozive din dosarul "Delta Dunării": Viceguvernatorul BNR, adus la întâlnire cu elicoperul lui SOV. Prețul numirii lui Liviu Mihaiu, un milion de euro
Foto: banatulazi.ro

Detalii incendiare ies la iveală în dosarul lui Bogdan Olteanu. Sorin Ovidiu Vintu a recunoscut acuzațiile de cumpărare de influență și a susținut, în fața procurorilor, ca viceguvernatorul BNR, la acea vreme șef al Camerei Deputaților, i-a cerut un milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu la conducerea Deltei Dunării.

Citește AICI referatul DNA.

De asemenea, potrivit unor stenograme ale procurorilor, Sorin Ovidiu Vântu s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu în Deltă, acolo unde actualul viceguvernator al BNR a fost adus chiar cu un elicopter pus la dispozitie chiar de omul de afaceri.

În iulie 2008 a avut loc prima întâlnire între Bogdan Olteanu şi Sorin Ovidiu Vîntu. Cei doi s-au întâlnit chiar în Deltă pe o ambarcaţiune a omului de afaceri, iar viceguvernatorul BNR era foarte grăbit să ajungă la întâlnire.

"Îl aştept eu şi după aceea se întoarce cu avionul că e tare grăbit. Ştii? Face asta special, deci vine chiar din București, şi face numai pentru ca să ne vedem. M-ai înţeles?", i se destăinuia înainte de întâlnire Sorin Ovidiu Vîntu unui apropiat, arată rechizitoriul procurorilor.

Olteanu nu a mai fost însă nevoit să plătească avionul pentru că Vîntu i-a pus la dispoziţie un elicopter care să îl aducă în Delta Dunării.

Cu subiectul întâlnirii, adică numirea lui Mihaiu ca guvernator al Deltei, stabilit, Bogdan Olteanu a spus şi preţul. 1 milion de euro în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului de atunci Călin Popescu Tăriceanu.

Ulterior, Liviu Mihaiu a fost chemat la sediul Guvernului, unde premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a comunicat că va fi numit guvernator al Deltei Dunării, iar la 18.09.2008 numirea a devenit oficială.

Olteanu se ţinuse se pare de cuvânt, iar acum era rândul lui Vîntu. Care şi-a achitat datoria, arată procurorii. Sorin Ovidiu Vântu i-a cerut unui alt apropiat, care se ocupa de unele din firmele sale, să transfere suma de 1 milion de euro dintr-un cont bancar deschis în Cipru în contul unei societăţi din Bulgaria.

După câteva zile, la solicitarea lui Sorin Ovidiu Vântu, acelaşi intermediar i-a dus banii lui Bogdan Olteanu chiar la sediul PNL.

Plata datoriei nu s-a oprit însă aici. Din dispoziţia lui Vântu, în vara şi toamna anului 2008 directorul unei societăţi la care SOV era acţionar s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu şi i-a oferit consultanţă pentru campania electorală desfăşurată pe parcursul anului 2008.

Preţul serviciilor prestate de echipa respectivă era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora, arată procurorii.