Fermierii români cer interzicerea importului de ouă și carne de pui din Ucraina din cauză că nu ar respecta regulile europene de creștere a păsărilor, astfel că își permite să le vândă mai ieftin.
Oamenii cumpără ouăle cu 60 de bani din Ucraina, dar nu se gândesc că păsările de acolo nu trăiesc în condiții prea bune. Găinile ar fi mai înghesuite în cuști, ar avea mai puțină lumină și căldură ddecât cele din România, iar noxele din spațiul în care trăiesc nu sunt monitorizate. Ministerul Agriculturii a transmis că susține fermierii care sunt presați să lase din preț pentru a putea face față concurenței din țara vecină, conform știrileprotv.
Importurile de carne și ouă din Ucraina au crescut foarte mult, cu 37% la ouă și 48% la carnea de pui, față de aceeași perioadă din 2023. Chiar dacă marfa din Ucraina este mai ieftină, diferențele de gust sunt aproape insesizabile. Dar, un bucătar a reușit să vadă diferențele dintre ele.
„E mai fad față de al nostru, e puțin mai ieftin pe piață, dar mai slab calitativ față de cel românesc, nouă ne spun clienții că nu e același gust la burger, nu am schimbat nicio rețetă, doar că am luat piept din Ucraina față de al nostru românesc”, a spus bucătarul.
În 2022, când comerțul cu Ucraina a fost liberalizat, ca sprijin pentru țara aflată din război, autoritățile au garantat că vor respecta legislația din UE, dar inspectorii sanitari-veterinari din România spun că nimeni nu îi controlează.
Mai mult, în Ucraina furajele, motorina și gazul sunt mai ieftine decât la noi, drept pentru care prețul final este mai mic. Crescătorii români spun că sunt forțați de situație să vândă mai ieftin pentru a putea face față concurenței. Anul trecut, prețul mediu al oului era de 72 de bani, iar în iunie a ajuns la 63 de bani.
Dar, Ucraina este un furnizor mic pe piața din UE. România importă de trei ori mai multe produse avicole din Ungaria, dar și din Polonia, Olanda și Bulgaria.