Directorul Spitalului Județean de Urgență Pitești a sesizat organele de anchetă cu privire la dispariția unor medicamente cu efect narcotic.
Cazul a fost preluat de DIICOT. Angajații au descoperit că din farmacia spitalului lipsesc cantități importante dintr-un medicament cunoscut (Fentanil) ca fiind utilizat de narcomani, potrivit Antena3.
Săptămâna trecută, comisara europeană pentru afaceri interne, Ylva Johansson, avertiza că UE trebuie să se pregătească pentru o creștere a cantității de fentanil de pe piață.
Fentanilul, un drog sintetic estimat a fi de 50 de ori mai puternic decât heroina, este cauza a zeci de mii de decese prin supradoză în SUA, în fiecare an, scrie Politico.
„Vorbim despre o substanță care poate da rapid adicție, câteva miligrame pot fi fatale, o substanță de aproximativ 100 de ori mai puternică decât morfina și care provoacă mari probleme de sănătate. (…) Traficanții de droguri le botează, le adulterează, ca să vorbim în termeni medicali și pun și alte droguri peste ele ca să fie efectul mai pronunțat, așa că ceea ce se ia de pe stradă poate prezenta riscuri foarte mari pentru sănătate și nu rar aceste substanțe sunt folosite în amestecuri care cresc și potențează efectele toxice și se ajunge la cazuri letale.
Și nu uitați că administrat în astfel de moduri ele duc la depresie respiratorie, de respirație rară, superficială, stop respirator, comă, iar dacă nu știi să recunoști, dacă nu știi să intervii, pentru că există și antidot pentru astfel de medicație, în SUA deja se pune problema ca în unele zone, antidotul să fie dat gratuit la fiecare colț de stradă, pentru că există o problemă uriașă. (…)
Pericolul major în Europa sunt acele laboratoare ilicite, peste 400 de astfel de laboratoare au fost închise într-un singur an. Și gândiți-vă că valurile doi și trei, acele droguri de sinteză, când am interzis etnobotanicele, au urmat după aceea alte valuri, pentru că nu s-au interzis grupe de substanțe ci doar anumite substanțe, care se puteau utiliza bucată cu bucată, dar nu s-a vrut.
După ce talibanii au redus producția de opiu se merge spre diferite droguri de sinteză, iar ceea ce e mai rău abia urmează.” – a declarat medicul Tudor Ciuhodaru la emisiunea B1TV, News Pass.