“DNA trece Prutul”: Mariana Alexandru, fost procuror al Direcției Naționale Anticorupție, pleacă la Chișinau pentru a sprijini lupta împotriva corupției

“DNA trece Prutul”: Mariana Alexandru, fost procuror al Direcției Naționale Anticorupție, pleacă la Chișinau pentru a sprijini lupta împotriva corupției
Un procuror român cu experiență dobândită în cadrul DNA va activa pe lângă Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie de la Chişinău.

Anunțul a fost făcut de preşedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, în data de 10 septembrie, precizând că procurorul va fi selectat de UE.

„Nu mai este un secret pentru nimeni cât de dezamăgiţi sunt cetăţenii acestei ţări de situaţia din justiţie. În acest sens, vreau să fac un anunţ. Săptămâna viitoare, pe 15 septembrie, în Republica Moldova vine un procuror din România, cu experienţa DNA, care va sta alături de ai noştri, va examina dosare de rezonanţă, le va revizui pe unele. S-a tot vorbit că DNA trebuie să treacă Prutul. Putem spune că o primă rândunică va veni săptămâna viitoare. Noi putem vorbi mult despre demisii la nivel de conducere, dar dacă nu schimbăm sistemul n-avem nicio şansă”, a declarat Candu.

Potrivit presei locale, Mariana Alexandru este procurorul care a fost prezentată conducerii Parchetului General şi CNA, de către delegaţia UE acreditată în Republica Moldova.
 

Mariana Alexandru, un procuror cu 30 de ani de experiență, a instrumentat dosare de corupţie precum cele ale politicienilor de calibru de la București, Catalin Voicu, Monica Ridzi sau Adrian Năstase. Tot ea a iniţiat dosarul „Gala Bute” în care urma să se afle implicarea Elenei Udrea.

Mariana Alexandru a plecat acum un an din funcţia de procurorul-şef al Secţiei II din DNA, în urma cererii de pensionare anticipate, stârnind numeroase controverse.

Procurorul a beneficiat de susţinerea publică a Ambasadei SUA în scandalul din octombrie 2013, când ministrul român al Justiției a încercat schimbarea ei de la şefia unei secţii DNA, scrie presa locală.

Procurorul va analiza dosare de corupţie, iar apoi va veni cu propria expertiză şi cu propuneri de modificări legislative pentru a îmbunătăţi situaţia în domeniul combaterii corupţiei.

Candu este de părere că Centrul Naţional Anticorupţie şi Comisia Naţională de Integritate ar trebui reformate, chiar desfiinţate, pentru a face loc unei DNA ca în România.

Ultima oră
00:49 - Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
23:43 - Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
23:37 - Incendiu de vegetație în Corbeanca. Flăcările s-au răspândit rapid din cauza vântului
22:48 - Grecia, în lupta cu flăcările. Incendiile de vegetație pun în pericol orașele de la periferia Atenei: Este dramatic! Tuturor ne este frică (VIDEO)
22:48 - Irineu Darău, candidatul-surpriză la șefia USR-PLUS: Sunt foarte multe probleme interne. Ceva trebuie să se schimbe în conducerea partidului. Abia aștept dezbaterile cu cei doi contracandidați (VIDEO)
22:24 - Situație dramatică în Grecia. Românii plecați în vacanță au primit avertizarea RO-Alert, din cauza incendiilor puternice de vegetație. O autostrada este închisă
22:10 - Sfârșitul unei ere | Ce performanțe a reușit Leo Messi la FC Barcelona: Lista trofeelor câștigate
22:04 - Cod roșu de vijelii și ploi torențiale, valabil în România. Rafalele vor depăși 100 km/h
21:56 - Acoperișul unui bloc din Lupeni, smuls de vântul puternic și aruncat peste mașini. Două autoturisme au fost avariate (FOTO)
21:45 - E oficial: Aventura lui Leo Messi la Barcelona s-a terminat. Anunțul clubului