Dosarul „Tony Blair”. 5 lucruri pe care le-ai uitat despre ancheta în care Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală

Dosarul „Tony Blair”. 5 lucruri pe care le-ai uitat despre ancheta în care Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală
Foto: Hepta.ro

Fostul procuror DNA Ploiești Mircea Negulescu a fost reţinut de procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Din primele informații, cel supranumit Portocală a fost reținutîndosarul „Tony Blair”. Negulescu, alături de un fost poliţist, sunt acuzaţi că ar fi încercat influenţarea unor martori în dosarul Tony Blair. În același dosar, însă, este pus sub învinuire și fostul premier, actual lider al Pro Romania,Victor Ponta.

Victor Ponta, urmărit penal în dosarul “Tony Blair”

În septembrie 2016, Ponta declara că este nevinovat și spune că că nu a luat legătura cu fostul premier britanic, după izbucnirea scandalului şi că nici nu o va face, pentru a nu fi acuzat că încearcă să-l influenţeze.

Victor Ponta fusese deja acuzat de procurorii anticorupţie că a aranjat vizita lui Tony Blair în România, pentru a câştiga capital de imagine, în campania electorală din 2012. Apariţia fostului premier britanic ar fi plătit-o Sebastian Ghiţă, care ar fi dat 220.000 de euro şi ar fi primit în schimb, un loc pe listele PSD pentru Parlament.

„Nici nu voi vorbi, ca nu cumva să zică cineva că vreau să-l infuenţez în vreun fel. Am fost acuzaţi de spălare de bani, judecătorii au spus în ambele decizii că nu e vorba de aşa ceva. Acuzaţia de spălare de bani, fără să fii jurist, fără studii juridice, trebuie să vezi unde sunt banii. Banii nu au fost niciodată, vreun euro din ei, la mine. În mod normal, trebuie să-l chemi pe beneficiar”, spunea Victor Ponta.

Mai mult, Ponta a fost plasat sub control judicar pentru 60 de zile și nu a avut voie să părăsească țara.

Mai exact, acuzațiile care i s-au adus sunt complicitate la spălare de bani și folosirea influenței politice.

Tony Blair a fost în România pentru prima dată în martie 2012. Atunci a ținut un discurs la Universitatea Româno Americană. Ulterior a început o frumoasă colaborare cu Victor Ponta, devenit premierul României.

Vizitele fostului demnitar britanic au continuat. În iunie 2013, Victor Ponta și Tony Blair, pe atunci consultant al președintelui Kazakstanului, au fost surprinși de presă când luau masa la un restaurant din Capitală.

În aceeași lună, Ponta a făcut o vizită oficială în Kazahstan, întâlnindu-se cu președintele țării, Nursultan Nazarbaev. Blair a avut apoi grijă ca la funeraliile lui Nelson Mandela, din Africa de Sud, Ponta să stea câteva minute și în compania lui Barack Obama, întrevedere menționată pe pagina de Facebook a lui Ponta, potrivit Stirile Pro TV.

Victor Ponta s-a întâlnit cu Barack Obama funeraliile lui Nelson Mandela, în 2013

Foto: Pro TV

Fostul premier român și cel britanic au mai avut înca două întrevederi, ultima în 2014. În același an, România a șters datoriile Kazmunay Gaz față de statul român. Este vorba despre mai mult de 400 de milioane de dolari.

În 2016, DNA Ploieşti a pus sechestru pe averea lui Sebastian Ghiţă, până la concurenţa sumei de 220.000 euro, în dosarul „Tony Blair”.

Procurorul „Portocală”, reţinut de poliţişti, fiind acuzat că a fabricat dosarul Ponta – Tony Blair

Procurorul Negulescu are zeci de plângeri și mai multe dosare penale pe numele său.

El este cunoscut drept unul dintre cei mai abuzivi magistrați din România.

Potrivit magistraților, Negulescu ar fi „fabricat dosarul Ponta – Tony Blair, în care fostul premier PSD Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală și era menţionat şi numele fostului premier al Marii Britanii Tony Blair.

În cadrul acestui dosar, procurorul Portocală” este acuzat de cinci infracțiuni: abuz în serviciu, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, fals intelectual și inducerea în eroare a organelor judiciare.

Portocală esta acuzat că ar fi „(…)ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea unui denunţ de la o persoană deja cercetată în acelaşi dosar şi consemnarea de declaraţii nereale sub pseudonim de la mai multe persoane”, precum şi că ar fi „(…)realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată cât şi cu identitate reală, să dea declaraţii mincinoase, totul în scopul de a proba existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare”.

Alături de Negulescu poliţiştii au reţinut şi un fost ofițer de poliție judiciară, complice al fostului procuror.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”