În curând, scafandrii ISU se vor bucura de sprijinul unei tehnologii de ultimă generație. Inspectoratul pentru Situații de Urgență va achiziționa 41 de drone subacvatice, capabile să caute victime în cele mai adânci ape, acolo unde vizibilitatea e aproape zero și pericolul pentru scafandri este uriaș.
„Vin echipate cu mecanisme de tăiere a diverselor corpuri care pot împiedica capacitatea scafandrilor de a ajunge la corpuri sau diverse obiecte. Pot fi echipate cu elemente care sa apuce sau sa strângă sau să ridice elemente aflate pe fundul apei, totodata sunt echipate cu un sonar”, a declarat Adrian Cârlea, ofiţer ISU, citat de Observator News.
Roboţii vor putea acţiona atât pe baterie, cu o autonomie de până la cinci ore ori, cât și conectați la cablu, ceea ce le oferă posibilitatea desfășurării unei căutări fără limită de timp. Într-o apă tulbure, unde vizibilitatea este de câțiva centimetri, scafandrii lucrează aproape orbeşte. Pericolul e cu atât mai mare cu cât, la fundul lacului e plin de obstacole: gunoaie, crengi sau plase. Roboţii subacvatici vor putea coborî la adâncimi mari, vor putea vedea cu ajutorul sonarului chiar și zonele mai ascunse şi, extrem de important, vor transmite imaginile in timp real.
Daniel e scafandru de doi ani şi crede că roboţii nu doar că i-ar uşura treaba lui și colegilor săi, dar ar fi o șansă în plus pentru victimele care cad în apele adânci.
„Activitatea noastră sub apă este destul de dificilă. Cu siguranţă, tehnologia și în special roboții ne vor ajuta să ducem cu succes, mai repede, o misiune. Avem achiziționat un sonar. Ne ajută foarte mult pentru desfășurarea intervenției. Ne ajută să identificăm eventualele obstacole pe care le întâlnim sub apă, noi neavând vizibilitate aproape deloc”, a declarat Daniel Marcu, scafandru.
O astfel de dronă, aflată în dotarea salvamontiștilor, a fost folosită luna trecută în Mehedinți, după ce o dubă a plonjat în Dunăre. Din păcate, șoferul, un cetățean bulgar, nu a scăpat cu viață din accident, iar pentru că nu există niciun scafandru pe tot teritoriul județului, intervenția a durat ore întregi.