Dozele de vaccin antigripal nu se mai găsesc în farmacii. ”Nu este târziu pentru vaccinare nici în decembrie”

Dozele de vaccin antigripal nu se mai găsesc în farmacii. ''Nu este târziu pentru vaccinare nici în decembrie''

Vaccinul antigripal este din ce mai greu de găsit în farmaciiledin România, de la începutul lunii octombrie.

Prima tranșă a ajuns la începutul lunii septembrie, însă stocul a fost epuizat, potrivit Hotnews.

Ministerul Sănătății a cumpărat trei milioane de doze pentru categoriile vulnerabile, care au risc mare de îmbolnăvire, însă nu se știe când vor ajunge următoarele doze.

Medicii spun căvaccinarea celor care necesităo singură doză de vaccin antigripal ar ajunge după 15 octombrie, potrivit recomandărilor internaționale.

„Vaccinarea la persoanele care au nevoie de o singură doză de vaccin trebuie să înceapă, conform recomandărilor internaționale, după 15 octombrie. La 15 septembrie începe campania de vaccinare doar pentru copiii care au nevoie de două doze, ca să aibă timp să facă și cea de a doua doză. Nu este deloc târziu pentru vaccinare, oportun este ca oamenii să se vaccineze după 15 octombrie și pe toată durata lunii noiembrie, și nici în decembrie nu este târziu, câtă vreme vârfurile epidemice sunt întâlnite în lunile februarie-martie”, spune Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, potrivit Libertatea.

Câte doze de vaccin antigripal au fost aduse

Aproape 500.000 de doze de vaccin gripal, distribuit gratuit de Ministerul Sănătății categoriilor cu risc de îmbolnăvire, ar trebui să ajungă după 15octombriede către furnizor direcțiilor de sănătate publică din țară.

Dozele de vaccin vor fi direcționate către cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc de îmbolnăvire.

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele vârsnice, care au peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi femeile însărcinate.