Dr. Dorel Sandesc, despre decesele cauzate de COVID-19: „Cifrele sunt surprinzător de bune, raportat la situația reală a unei țări care a acordat cea mai mică atenție sănătății din UE”

Dr. Dorel Sandesc, despre decesele cauzate de COVID-19: „Cifrele sunt surprinzător de bune, raportat la situația reală a unei țări care a acordat cea mai mică atenție sănătății din UE”

Medicul Dorel Sandesc din Timișoara, preşedintele Asociației de Anestezie și Terapie Intensivă, a analizat datele epidemiei de COVID-19 de pe teritoriul României, în special cele ale mortalității.

Raportate la acest context, România stă destul de bine, în opinia cadrului medical, având în vedere slaba finanțare a sistemului de sănătate.

Dr. Dorel Sandesc, despre mortalitatea cauzată de COVID-19

România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata deceselor din cauza COVID-19 în ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori, cu o rată de 2,8.

De la începutul pandemiei, țara noastră a înregistrat 4500 de decese cauzate de noul coronavirus.

„Trebuie să nuanțăm puțin aceste cifre. Legat de mortalitatea medie pe ultimele două săptămâni raportată la numărul de cetățeni, această este cifra la care suntem în top, dar vin din urmă și alte țări în care crește numărul de cazuri. Această situație trebuie relativizată la mortalitatea globală, la cifrele întregii epidemii, la care România nu stă atât de rău.

La nivel mondial, conform statisticilor, mortalitatea raportată la numărul de cetățeni, România este pe locul 32, iar în Europa suntem pe locul 17, cu o mortalitate la un milion de cetățeni de 234, având în față, cu mortalități mai mari, țări precum Elveția – 237, Irlanda, Olanda, cu peste 300, Franța, cu 480, Suedia, cu 580, Italia, cu 591, Marea Britanie cu 615, Spania cu 661”, a declarat medicul la Digi 24.

„Dacă calculăm mortalitatea la numărul de cazuri, avem o surpriză: România din nou este pe o poziție similară la nivel mondial, cu o mortalitate de 3,92%. În fața noastră sunt țări cu mortalități mult mai mari. Europa, în general, are 4,82%, UE are 5,76%, Suedia – 6,65%, Franța – 6,84%, UK – 10,48, Italia – 11,93%.

Este totuși îngrijorător. Nu vreau să spun decât că, până acum, cifrele pe care le avem sunt surprinzător de bune, raportat la situația reală a unei țări care a acordat cea mai mică atenție sănătății din toată Uniunea Europeană, lucru obiectivat prin procentul din PIB alocat sănătății. Dacă ne gândim că mortalitatea raportată la numărul de cazuri pozitive este destul de mică, trebuie să ne gândim și la faptul că numărul de teste este mai mic decât cel din alte țări”, a concluzionat medicul.

Când ar putea începe să scadă numărul de infectări în România

Potrivit specialiștilor, România se află deja în al doilea val al pandemiei de coronavirus cu o creștere accelerată a numărului de cazuri zilnice. În acest context, autoritățile nu iau în calcul o scădere a bilanțului care prezintă noile infectări mai devreme de luna octombrie.

Astfel, ministrul Sănătății a subliniat că din luna octombrie este posibilă scăderea numărului de cazuri în România, dacă se respectă regulile sanitare.

„Avem o lună septembrie destul de încărcată: redeschiderea şcolilor, cinematografelor, sălilor de spectacole, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, campania electorală, alegerile de pe 27 septembrie. Fiecare din aceste activităţi are nişte norme de aplicare şi funcţionare în vederea bunei desfăşurări şi cu riscurile cât mai mici. Respectarea acestor reguli înseamnă rămânerea pe un platou, în jur la 1.500 cazuri, sau alternând în jurul acestei cifre.

Dacă menţinem, atunci putem să ne gândim în a doua jumătate a lunii octombrie că putem avea şi o pantă descendentă. Mergem, deocamdată, pe acel platou. Suntem pe a doua cocoaşă a primul val pandemic. Sperăm să putem gestiona cu bine şi acest început de şcoală. În măsura în care rămânem în acelaşi registru, sperăm ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe o pantă descendentă”, a punctat Nelu Tătaru.

Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori