Eugen Tomac: Provocările pe care Rusia le lansează pe teritoriul Republicii Moldova ne îngrijorează. Ne putem aștepta la orice (VIDEO)

Eugen Tomac: Provocările pe care Rusia le lansează pe teritoriul Republicii Moldova ne îngrijorează. Ne putem aștepta la orice (VIDEO)
Eugen Tomac, președintele PMP, în Parlamentul European. Sursă foto: Eugen Tomac / Facebook

Eugen Tomac a vorbit despre situația tensionată din Republica Moldova, după provocările de securitate lansate de Rusia, în ultima săptămână. Europarlamentarul PMP a avertizat că este posibil ca scenariul din Ucraina să se repete și în Moldova, ținând cont de faptul că retorica liderilor de la Kremilin este similară.

Trăim vremuri în care ne putem aștepta la orice. Kremlinul nu joacă după reguli. Ceea ce se întâmplă în Transnistria, se întâmplă doar cu acordul Moscovei. Toate aceste provocări au un singur obiectiv: de a tensiona situaţia în regiune de a implica Republica Moldova într-un nou conflict. Republica Moldova nu a provocat cu nimic cetățenii din zona separatistă. Ceea ce urmărește Kremlinul este să sporească neîncrederea cetățenilor în toate cea ce este întâmpla din punct de vedere a decizie de la Chişinău. Republica Moldova și-a asumat prin liderii săi aderarea la Uniunea Europeană, ceea ce a fost primit foarte agresiv de către Rusia. Să nu uităm că atunci când a semnat Ucraina acordul de aderare la Uniunea Europeană, s-a trezit peste noapte fără Crimeea. Când şi-a propus să adere la NATO a generat un conflict militar. Acest mesaj pe care îl propaga în ultimele zile Rusia, în legătură cu situația din Moldova ne îngrijorează foarte mult. Așa a început retorică și în cazul Ucrainei. Ministrul de Externe Lavrov spunea că Republica Moldova este târâtă în NATO, lucru pe care nu îl agreează. Ne putem aștepta la orice, dar speram că lucrurile se vor calma. Românii de dincolo de Prut se uita cu spaimă spre tot ceea ce înseamnă provocări din partea Rusiei pentru că au mai trăit un conflict militar în urmă cu 3 decenii. Au murit foarte mulți oameni nevinovați, iar memoria acelor clipe nu a dispărut. Privind la ceea se întâmplă în Ucraina, toate aceste tensiuni provocă trebuie analizate. Nu știi la ce te poți aștepta din parte a lui Putin.Important este să fim alături de Republica Moldova” a declarat Eugen Tomac pentru Știrile B1, prezentate de Andreea Moraru la B1 TV.

Uniunea Europeană și-a învățat lecția după invazia Ucrainei de către Rusia

Președintele PMP a explicat că liderii europeni sunt mult mai vigilenți în ceea ce privește amenințările venite din partea Rusiei, după ce Ucraina a fost invadată de armata Rusiei.

„Important este să fim alături de Republica Moldova. Uniunea Europeană a învățat lecții importante din situația din Ucraina. La ceastă oră există un consens fără precedent pentru a susțin Moldova în funcție de evoluția evenimentelor”, a mai spus Eugen Tomac.

Transnistrenii, intimidați de trupele ruse

Ocupanții intimidează populația cu știri false că ar exista o amenințare din partea Ucrainei la adresa locuitorilor teritoriilor ocupate, anunță reprezentanții Statului Major ucrainean.

„În direcţia Basarabiei, situaţia din regiunea transnistreană a Republicii Moldova rămâne tensionată. Inamicul, prin mass-media controlată, continuă să răspândească mesaje provocatoare despre amenințarea sporită la adresa oamenilor din Transnistria”, precizează Statul Major.

Potrivit sursei citate, în direcțiile Volîni, Polesski și Seversk, nu este exclusă posibilitatea unor acțiuni demonstrative și provocatoare ale trupelor rusești în zonele adiacente frontierei de stat a Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:52 - SUA ar putea menține 100.000 de soldați staționați în Europa, în contextul amenințării ruse. Ce spun oficialii americani
15:16 - Moscova susține că a distrus un „important transport” de arme și echipamente occidentale către Ucraina
14:50 - Sorin Cîmpeanu a anunțat că studenții vor putea face și cursuri online din toamnă: „Este un important pas înainte”
14:22 - Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
13:59 - Peste 13.000 de locuitori din Beijing au fost scoși din case la miezul nopții și băgați în carantină: „Este exact la fel ca în Shanghai” (FOTO)
13:37 - Imagini cu soldați ruși care își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, speriați de explozii
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”