Europarlamentarul Ramona Strugariu, despre Olivia Steer: „Aş vrea să îi spun că o consider o imbecilă. Şi un pericol”

Europarlamentarul Ramona Strugariu, despre Olivia Steer: „Aş vrea să îi spun că o consider o imbecilă. Şi un pericol”
Foto: Ramona Strugariu / Facebook

Olivia Steer a stârnit din nou furia publică, de data aceasta după o postare în care a scris mândră că ea nu-și face nici mamografie, nici test Papanicolau. Printre cele care au reacționat s-a numărat și Ramona Strugariu. Eurodeputata USR PLUS a susținut că Steer e un adevărat pericol și că femeile ar trebui să o ignore și să-și facă aceste controale periodice pentru că ele le pot salva viața. Strugariu a mai afirmat că România e pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin – în fiecare an mor peste 2.000 de femei, femei care aveau șanse să trăiească dacă afecțiunea lor era depistată la timp, tocmai prin aceste controale. Europarlamentarul USR PLUS a mai notat că ar vrea să-i spună Oliviei Steer că „o consider o imbecilă. Şi un pericol”.

Olivia Steer: Nu îmi fac mamografie, nici test Papanicolau / Reacția Ramonei Strugariu

„A venit din nou acea perioadă specială a anului, cînd iar nu îmi fac mamografie, nici test Papanicolau, nici nu port fundițe roz. #de_14_ani #nici_mie_nu_mi_e_frica”, a scris Olivia Steer, pe Facebook.

Europarlamentarul Ramona Strugariu a reaționat la mesaj, scriind la rândul ei că Olivia Steer e o ameninţare pentru sănătatea publică și că va căuta soluții pentru a fi oprită: „A venit acea vreme specială a anului în care aş vrea să îi spun Oliviei Steer că eu o consider o amenințare pentru sănătatea publică şi că mă voi gândi foarte serios ce căi există, dacă există, pentru a putea fi oprită. Şi că ce face ea este o ofensă, pur şi simplu, la adresa victimelor acestor boli cumplite, pentru care o lume întreagă caută soluții”.

Strugariu a explicat apoi cât de importantă este prevenția: „În fiecare an mor peste 2000 de femei în România din cauza cancerului de col uterin, iar peste 80% dintre cancerele la sân sunt descoperite foarte târziu, în stadii în care vindecarea nu mai e posibilă, ci doar o prelungire a supraviețuirii. Asta se întâmplă tocmai pentru că nu avem un ecosistem medical bazat pe prevenție, pentru că nu avem suficientă educație pentru sănătate, pentru că mai avem atât de multe de făcut aici, iar vocea fiecărui potențial multiplicator de mesaj din spațiul public ar trebui să ajute acest demers. Suntem pe locul întâi în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin – iar pentru asta există vaccin”.

Ramona Strugariu a susținut apoi că ea însăși a trecut prin niște spaime legate de un potențial diagnostic și tocmai investigațiile complete, cu tot cu mamografie şi Papanicolau, au salvat-o.

„E, în sfârşit, acea perioadă specială a anului în care vreau să mărturisesc că, dacă până astăzi, am mai avut mici strângeri de inimă gândindu-mă să o cataloghez în vreun fel, cu fabulațiile ei alternative cu tot, astăzi aş vrea să îi spun că o consider o imbecilă. Şi un pericol. Şi să le rog pe acele femei care ajung să îi citească pagina să meargă la medic, să îşi facă analize şi controale periodice, să fie responsabile şi să îşi ocrotească viața, în pofida sfaturilor Oliviei. Vă mulțumesc pentru că faceți asta”, a mai scris Ramona Strugariu, pe Facebook.