EXCLUSIV // „Angajații CNAIR, puși să muncească la ferma șefului”. Acuzații grave în compania de stat

EXCLUSIV // „Angajații CNAIR, puși să muncească la ferma șefului. Acuzații grave în compania de stat
Eugen Cecan / Foto: actualdecluj.ro

Eugen Cecan estedirector general la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj (DRDP Cluj), instituție de stat subordonată Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). La nivel național există mai multe DRDP-uri: Cluj, București, Iași, Timișoara, Brașov, Craiova și Constanța. Toate au în gestiune mai multe județe, iar printre activități, se numără proiectarea, construirea, modernizarea, reabilitarea, repararea, administrarea, întreținerea autostrăzilor, drumurilor naționale și a podurilor.

DRDP Cluj administrează drumurile naționale din 7 județe: Alba, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, iar pe numele directorului acestei instituții, Eugen Cecan, au apărut acuzații grave, dezvăluitede Evenimentul Zilei.

Scenariu de „12 Years a Slave” laDRDP Cluj

Angajații companiei erau aduși de Eugen Cecan la ferma sa, pentru prestarea unor activități care nu aveau nimic în comun cu fișa postului. Plătiți din bani publici, angajații companiei de stat figurau cum că ar fi fost pe drumurile publice la curățat de șanțuri șila toaletarea copacilor. De fapt, aceștia erau la ferma lui Cecan, unde dădeau de mâncare la animale, strângeau frunze și prestau diferite activități specifice unei gospodării, precizează Evenimentul Zilei.

La procurorii DNA au ajuns interceptări cu Cecan și oamenii săi, probe solide. De asemenea, persoanele implicate audiate au confirmat cele petrecute, mai menționează sursa citată, potrivit căreia, dosarul penal al lui Cecan se află în cameră preliminară: „Prin Rechizitoriul din iunie 2019 s-a dispus trimiterea în judecată a lui Eugen Cecan, cu dosarul penal nr. 15613/211/2019, înregistrat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată. Cauza se află, în prezent, în faza camerei preliminare, la Judecătoria Cluj-Napoca”.

Alin Șerbănescu, fost purtător de cuvânt al CNAIR: „Mecanismul se baza pe frica angajaților”

Eugen Cecan se află în continuare în fruntea DPRP Cluj. Alin Șerbănescu, fost purtător de cuvânt al CNAIR în perioada 2017-2019, a declarat că activitățile ilicite de care este acuzat Eugen Cecan au fost și sunt cunoscute la nivelul CNAIR, însă prea puțin discutate.

„Au existat plângeri din Regionala Cluj cu privire la comportamentul abuziv al directorului Cecan. A fost mai mult vorbit pe sub ușă, șoptit pe la ureche… La un moment dat, Cecanafost îndepărtat din funcție. Măsuri drastice s-au luat abia după ce s-a declanșat un adevărat scandal.

Mecanismul se baza pe frica angajaților. Am informații potrivit cărora, celor care sunt martori în dosar, li s-au oferit niște posturi și niște măriri de salarii, ca să li se închidă gura. E o toleranță mult prea mare la abuzuri, care depășește orice normalitate. Au existat plângeri cu privire la majoritatea directorilor regionali, venite din partea oamenilor din subordine”, a declarat Alin Șerbănescu pentru B1.ro.

Reacția lui Eugen Cecan

Contactat de B1.ro, Eugen Cecan a evitat să se pronunțe cu privire la acuzațiie grave care i se aduc.

„Acele informații nu sunt date publicității. Eu nu vreau să comentez, cred că justiția din România este corectă.

Eu nu neg absolut nimic, am încredere în justiție și aștept să spună adevărul, așa este cel mai corect.Toate procesele pe care le-am avut, le-am câștigat”, a declarat Eugen Cecan pentru B1.ro.