EXCLUSIV // Cine este Ion Rădoi, organizatorul grevei care a blocat metroul din București: „Un oportunist care a știut să speculeze slăbiciunile României post-revoluționare”

EXCLUSIV // Cine este Ion Rădoi, organizatorul grevei care a blocat metroul din București: „Un oportunist care a știut să speculeze slăbiciunile României post-revoluționare
Ion Rădoi / Foto: Inquam, Octav Ganea

Ion Rădoi este considerat organizatorul protestelor angajaților Metrorex, care au blocat metroul din București pe toate magistralele, încă de dimineață, în ziua de vineri, 26 martie.

Șef al sindicaliștilor de peste 15 ani, a cunoscut 20 de miniștri ai Transporturilor. Cele mai mari tensiuni le-a avut cu actualul ministru, Cătălin Drulă, care a declarat că are în vedere reduceri de salarii, în contextul crizei COVID-19.

Ion Rădoi a fost parlamentar din partea PDSR, devenit PSD, în două mandate, în legislatura 2000-2004, respectiv 2004-2008. Ion Rădoi a absolvit Facultatea de Electronică și Facultatea de Telecomenzi Feroviare. A profesat la Telemecanica Trafic Metrou din București și apoi a devenit șef de sindicat la Unitatea Sindicatul LiberMetrou (USLM), din anul 2005.

Ion Rădoi, afaceri prin intermediul unui SRL partener cu Metrorex

USLM deține în proporție de 100% compania Sindomet Servcom SRL, care a încheiat de-a lungul timpului contracte cu Metrorex pentru spațiile comerciale și cele de publicitate. De asemenea, deține și un complex turistic la Bușteni, ce oferă reduceri de 99% pentru angajații Metrorex.

Cea mai mare a veniturilor generate de închirierea spațiilor comerciale și a celor publicitare au întrat în conturile companiei Sindomet, potrivit declarațiilor ministrului Drulă.

„Sindomet Servcom SRL a avut douăcontracte cu Metrorex: Unul pentru spațiile comerciale – expirat în 2018, prin care firma încasa 75% și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora.

Și un contract pentru spațiile de publicitate – expirat din 2019, din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%”, declara ministrul de la Transporturi.

Protestele care au blocat circulația în subteranau venit la o zi după ce directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, a anunțat că mai multe spații comerciale de la metrou vor fi desființate.

Sindicalistul Ion Rădoi, atitudine autoritară cu directorul Metrorex Ștefan Paraschiv

Tensiunile între Ion Rădoi și Ștefan Paraschiv, respectiv Cătălin Drulă, au escaladat în acest an. În martie, Puterea.ro a publicat o înregistrare în care Ion Rădoi l-a umilit pe Paraschiv tete-a-tete, căruia i-a cerut cu indignare să se înțeleagă cu Guvernul, pentru menținerea nivelului de salarizare.

„Domnule director, hai ca să nu o lungim… Să vă iasă din cap cu reducerea cheltuielelor vizavi de personal și să vă iasă din cap și reducerea de personal!”, i-a transmis sfidătorRădoi directorului Ștefan Paraschiv.

În cursul acestui an, ministrul Drulă și Rădoi s-au amenințat reciproc. Primul a anunțat faptul că va pune punct tiraniei lui Rădoi, iar cel de-al doilea a transmis în repetate rânduri faptul că Drulă nu va rezista prea mult la Guvern.

Alin Șerbănescu, fost purtător de cuvânt al CNAIR: „Și-a consolidat poziția de forță pe care o folosește ori de câte ori îi sunt amenințate interesele”

Alin Șerbănescu, fost purtător de cuvânt al CNAIR (Compania Națională de Infrastructură Rutieră), a oferit pentru B1.ro. informații de culise despre sindicalistul Ion Rădoi.

„Un individ oportunist, care a știut săspeculeze slăbiciunile României post-revoluționare. A reușit săfoloseascăoamenii în interesul lui și și-a urmărit scopurile proprii. Și uite așa a ajuns ba parlamentar, ba lider sindical. La fiecare etapăși-a consolidat poziția de forțăpe care o folosește ori de câte ori îi sunt amenințate interesele.

Acum considerăcăDrulăîi pune în pericol câștigurile provenite din spațiile comerciale de la metrou. Practic, scoate la bătaie muncitorii de la Metrorex contra celorlalți cetățeni din București, care au nevoie de metrou. În sinea lui, cred cănu-l interesează,de fapt, soarta niciunora. Face asta doar dinpropriul interes. Iar contextul îl favorizeazăoarecum, pentru căse bate cu doi indivizi nepregătiți din toate punctele de vedere: Drulăși Paraschiv”, a declarat Șerbănescu pentru B1.ro.

Ion Rădoi nu se află fizic, alături de angajații Metrorex în subteran, la proteste. El doar le-a transmis greviștilor un mesaj prin intermediul social media. Până la această oră,nu a dorit să ofere reacție pentru mass-media.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”