EXCLUSIV // De ce au devenit bancomatele o țintă preferată a infractorilor care le aruncă în aer. Expert criminalist: “Mai devreme sau mai târziu acești indivizi sunt prinși pentru că modul de operare, semnătura lor este foarte bine analizată”

EXCLUSIV // De ce au devenit bancomatele o țintă preferată a infractorilor care le aruncă în aer. Expert criminalist:  “Mai devreme sau mai târziu acești indivizi sunt prinși pentru că modul de operare, semnătura lor este foarte bine analizată”
sursa foto:pixabay

Un nou mod de acțiune al grupărilor infracționale din România pare că se răspândește tot mai mult în ultima perioadă . Este vorba despre jafurile comise la bancomate aruncate în aer. Deși în România există grupări specilizate pe acest tip de infracțiuni grave care au îngrozit România și în trecut, potrivit experților criminaliști, fenimenul devine tot mai frecvent pe măsură ce membrii grupărilor care acționau în străinătate până acum se întorc în România pe fondul pandemiei de coronavirus.

Bancomatele, o țintă a grupărilor infracționale din România

Patru persoane care încercau să detoneze în noaptea de miercuri spre joi un bancomat într-o comună din județul Vrancea, au fost prinși în ultimul moment, la operațiune participând și un elicopter MAI. Acest incident ar avea legătură cu un alt caz similar. Polițiștii gălățeniau fost alertațiîn luna septembrie de producerea unei deflagrații la unbancomataflat în incinta unei societăți comerciale.

Oamenii legii îi caută în continuare și pe autorii jafului din Otopeni. Trei suspecți sunt în vizorul Poliției după ce tor acum o lună două bancomante au fost aruncate în aer în orașul de lângă București.

Până acum, polițiștii au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere și au audiat mai mulți martori, pentru a se afla cu exactitate ce s-a întâmplat acolo, în noaptea de 7 spre 8 septembrie.

Psihologulul criminalist Liviu Chesnoiu a precizat pentru B1.RO că autorii ultimelor jafuri din România care au aruncat în aer bancomate au acționat până acum în special în țările occidentale.

“S-au repatriat odată cu pandemia…ei acționau până acum în țările occidentale. Pentru că nus e mai pot întoarce în țările dezvoltate la fel de ușor acționează pe la noi”, precizează celebrul psiholog criminalist.

Acesta subliniază că o responsabilitate pentru efectele secundare ale acestor jafuri și care vizează panica provocată în rândul comunității, o au și băncile care nu asigura paza unităților aruncate în aer de către hoți

“Aceste bănci au sumele asigurate, nu se gândesc la efectele secundare, la victimele colaterale. De obicei aceste bancomate se află pe la un parter de bloc. Mai sunt mașini parcate prin zonă. Aceste bancomate sunt aruncate în aer, în funcție de metoda lor, mai zgomotoasă sau mai puțin zgomotoasă. Dar sunt cioburi, sunt zdruncinate clădirile. Oamenii au atacuri de panică pentru că ei acționează cam pe la 4 dimineața.

Asta e problema, de ce băncile nu își pun un paznic pentru a fi cineva în zonă? Altfel nu s-ar întâmpla asemenea nenorociri. Băncile au banii asigurați și nu prea le interesează. Niciodată nu spun câți bani erau “, a declarat Liviu Chesnoiu.

Cum sunt identificați infractorii

În ceea ce privește soarta grupărilor implicate în astfel de jafuri, psihologul criminalist a precizat că, în ciuda unor infracțiuni complexe, hoții sunt în cele din urmă identificați și prinși:

“Mai devreme sau mai târziu acești indivizi sunt prinși pentru că modul de operare, stilul lor, semnătura lor este foarte bine analizată. Avem grupuri de infractori specializați pe acest lucru. Serviciile, poliția îi monitorizează.

În cariera mea am avut astfel de cazuri și nu există infracțiunea perfectă. Pe undeva se greșește. Noi căutăm greșeala și ajungem până la respectiva grupare. Trebuie nu doar să îi prindem, ci să îi mai găsim cu ceva. E o chestie de timp până sunt prinși.

Ar trebui s dăm o lege. Pentru ca băncile să pună pază ca să nu apară efecte secundare, mașini, parbrize sparte, oameni panicați”, a precizat Liviu Chesnoiu.

Tags: