EXCLUSIV // Parlamentul a decis: Autostrada Unirii (A8), gata abia în 2030. Motivele amânării cu încă 4 ani de zile

EXCLUSIV // Parlamentul a decis: Autostrada Unirii (A8), gata abia în 2030. Motivele amânării cu încă 4 ani de zile
Vot în Parlament

Românii au nevoie de și mai multă răbdare. Autostrada Unirii (Târgu Mureș – Ungheni), care va străbate județele Mureș, Harghita, Neamț și Iași, ar putea fi gata abia în decembrie 2030, cel mai devreme. Asta după ce Guvernul PNL, USR PLUS, UDMR a anunțat că autostrada fi realizată în 2026.

La inițiativa lui Vasile Toma, de la PSD, parlamentarii au votat noul termen limită pentru finalizarea Autostrăzii Unirii. Practic, este vorba despre o „împingere” a termenului limită, 31 decembrie 2026, așa cum prevedea inițial Ordonanța de Urgență a Guvernului 105/2020.

Termenele pentru finalizarea efectivă a construcţiei, recepţionarea şi deschiderea circulaţiei pe cele două tronsoane de autostradă vor fi: 31 decembrie 2026, faţă de 31 decembrie 2024, cum prevedea ordonanţa, pentru tronsonul Târgu Neamţ – Iași – Ungheni, respectiv 31 decembrie 2030, faţă de 31 decembrie 2026 – pentru tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ.

Cum s-a ajuns la o nouă amânare pentru finalizarea Autostrăzii A8

Adrian Covăsnianu, secretar de stat în mandatul lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor, a explicat în ce stadiu este A8 și cum s-a ajuns la stabilirea unui nou termen de finalizare.

„Este vorba despre adăugarea unor articole în Ordonanța de Urgență 105/2020, asupra căreia mi-am adus și eu aportul. Scopul Ordonanței, care modifică Legea 291, era unul clar și ținit, să deblocăm procedurile de mediu de la podul de la Ungheni. Asta a fost ideea în jurul căreia a gravitat OUG 105, pentru a găsi soluția legală și procedurală pentru a reactiva procedura de mediu, blocată de 3 ani de zile. Din 2017 până în 2020 nu s-a făcut nimic. 

În momentul în care discutăm se lucrează la procedura de mediu și s-a depus deja studiul de evaluare adecvată”, a declarat Covăsnianu, pentru B1.ro.

În opinia lui Covăsnianu, inițiativa votată de parlamentari nu ajută prea mult accelerarea proiectului. În opinia sa, contractele dintre statul român și antreprenori trebuie realizate mult mai strict, pentru a nu se mai ajunge la întârzieri.

„Sunt niște termene, 2026, respectiv 2030. Mai degrabă m-aș ancora de aspectele contractuale concrete și tehnice ale acestei proceduri. Dacă trec aceste termene, ce se întâmplă?! Nu doresc să intru în detaliile populismului sau demagogiei, dar dacă tot există termene, nu există niște repercusiuni. Care sunt efectele? 

Inițiativa ajută în acest demers, pentru a pune presiune pentru implementarea proiectului, dar cred că nu este de ajuns. Eu aș merge mai departe. Aș prevede în viitoarele contracte niște sarcini mai drastice și împărțirea unor riscuri între beneficiar, proiectant, antreprenor, într-o manieră destul de echilibrată, pentru a nu se mai ajunge la abuzuri”, a mai transmis fostul oficial de la Ministerul Transporturilor.

„Legea votată de Parlament nu prevede nicio sancțiune. E doar de imagine”

Alin Șerbănescu, fost purtător de cuvânt al CNAIR, demis în mandatul lui Răzvan Cuc (PSD), crede că legea votată de parlamentari este doar o mișcare de imagine. În opinia sa, A8 s-ar putea întinde și după 2030, având în vedere complexitatea pe care o presupune.

„Este doar de imagine, o lege care nu prevede nicio sancțiune. Este doar o declarație de intenție. Probabil că în 2030 vor veni cu o lege care va spune că A8 trebuie să fie gata până în 2040 și tot așa. Forme fără fond. 

După ce unii s-au bătut cu pumnii în piept că fac și dreg, când erau în opoziție, vin acum și se fâsâie în văzul lumii și împing termenul peste 9 ani. Deci practic, vor să scape de problemă și să o paseze altora. Mai bine s-ar concentra pe A7, ca să ai măcar o autostradă pe care să descarci traficul din Moldova. Și acolo sunt mari sincope. 

La A8 sunt probleme tehnice, pe de o parte și pe de altă parte, pornite din traseul autostrăzii, care trece prin arii protejate. Prima dată ar trebui rezolvate acestea și apoi să se anunțe tot felul de termene. Altfel, se ajunge ca la Comarnic-Brașov”, a declarat Alin Șerbănescu, pentru B1.ro.

„Pe viitor trebuie să impunem și sancțiuni”

Stabilirea termenului pentru 2030 a fost votat „în bloc” de PSD, PNL și USR PLUS. AUR nu a votat pentru că se află în grevă parlamentară, după ce național-liberalii și social-democrații au boicotat moțiunea de cenzură anti-Guvernul Cîțu.

Deși nu și-au exprimat votul, cei de la AUR susțin că un astfel proiect de lege este binevenit, în contextul în care cel puțin poate pune o oarecare presiune pe guvernanți.

„Noi suntem în grevă, dar în comisie am votat favorabil.

Acest proiect s-a născut din frustrarea existenței proiectelor doar pe hârtie. Eu spun că ar trebui să ne asumăm niște termene, iar pe viitor să și impunem niște sancțiuni celor care se fac vinovați de nerespectarea termenelor”, a declarat pentru B1.ro Titi Stoica, parlamentar AUR, membru al comisiei pentru Transporturi.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său