EXCLUSIV // Situația medicamentelor folosite în tratarea COVID-19: „Suntem pe terminate cu Remdesivirul și deocamdată nu mai putem achiziționa Tocilizumab” / „Nu avem plasmă covalescentă cât ne-ar trebui din lipsa donatorilor”

EXCLUSIV // Situația medicamentelor folosite în tratarea COVID-19: Suntem pe terminate cu Remdesivirul și deocamdată nu mai putem achiziționa Tocilizumab / Nu avem plasmă covalescentă cât ne-ar trebui din lipsa donatorilor
Sursă foto: Pixabay

EXCLUSIV // În plină pandemie de coronavirus în spațiul public au apărut unele informații potrivit cărora există probleme cu aprovizionarea cu unele medicamente care apar în schemele pentru tratarea pacienților care suferă de coronavirus. În acest context specialiștii din Sănătate au precizat pentru B1.RO că există unele dificultăți în aprovizionarea cu Remdesivir, plasmă covalescentă și cu Tocilizumab. Specialiștii precizează că nu ne confruntăm cu o criză legată de absența acestor medicamente, ci de lucruri care ar putea fi îmbunătățite.

Ce spun medicii despre situa’ia medicamentelor pentru coronavirus

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” a precizat că nu este ușor de găsit Remdesivir disponibil pe măsura nevoilor, dar acesta nu lipsește.

“Remdesivirul, nicăieri în lume nu se găsește pentru toate formele de boală, sau nu se găsește atât de ușor pe cât ne-ar trebui, nu că nu-l avem. Doar că el trebuie folosit pentru pacienții care au într-adevăr forme severe de boală. Asta nu înseamnă că lipsește.

De asemenea, putem discuta despre plasma covalescentă…neavând suficienți donatori practic nu avem cât ne-ar trebui. Deci e o lipsă explicată prin lipsa donatorilor. Situația asta este de ceva timp, nu de acum. Plasma covalescentă are nevoie de donatori. Din păcate nu avem suficienți și asta ne-am dori să se îmbunătățească. Deci nu e vorba de lipsă, ci de faptul că unele lucruri ar putea fi îmbunătățite”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

La rândul ei, Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași a precizat că stocurile de Remdesivir sunt pe terminate și că Tocilizumab, un anticorp monolonal, nu va mai putea fi achiziționat cu ușurință:

“Mai avem încă, dar suntem pe terminate cu Remdesivirul și deocamdată nu mai putem achiziționa Tocilizumab, care era un anticorm monoclonal care ne trebuia și în locul acestuia am luat Chimeret, un alt anticorp monoclonal. Până acum noi ne-am descurcat foarte bine cu toată paleta de medicamente. Suntem pee terminate acum cu Remdesivirul și vom face adresă către Ministerul Sănătății în a asigura cantitatea de peste 300 de flacoane.

În ceea ce privește Tocilizumab, este o problemă legată de faptul că, dacă până acum îl asigura firma producătoare îl asigura, acum nu îl mai asigură, după ce a făcut-o timp de 6 luni. Vom vedea ce opțiuni sunt pentru a-l mai aduce în spital”, a explicat Carmen Dorobăț.

Folosirea Tocilizumab pentru tratarea pacien’ilor care sufer[ de COVID-19

Administrarea de tocilizumab (denumirea comercială RoActemra) reduce nevoia de ventilare mecanică la pacienții cu pneumonie provocată de Covid-19, arată rezultatele unui studiu clinic prezentate vineri de compania farmaceutică Roche, deținătorul autorizației de punere pe piață pentru acest medicament.

Medicamentul tocilizumab este aprobat în Uniunea Europeană pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu poliartrită reumatoidă.

Potrivit rezultatelor studiului clinic, pacienții cărora li s-a administrat tocilizumab au avut un risc mai mic cu 44% decât cei din grupul de control de a necesita ventilare mecanică sau de a muri.

Avertismentul medicului Emilian Imbri

Managerul spitalului de boli infecțioase „Victor Babeș”, Emilian Imbri, a declarat la Digi24 că deja nu se mai găsește un medicament pe care clinicienii de la „Victor Babeș” îl foloseau în schemele de tratament, pentru că firma respectivă și-a diminuat producția.

„Este o problemă care deja se acutizează, nu vreau să pronunț nici nume de firmă, nici numele medicamentului, dar există o firmă care a întrerupt producția unuia dintre medicamentele pe care noi le foloseam în schemele terapeutice. A întrerupt pentru COVID, probabil că s-a considerat că nu este atât de eficient, nu că face rău, probabil că nu mai pot să producă într-o cantitate atât de mare, încât să acopere cererea pe plan mondial. A rămas producția acestui medicament pentru ceea ce se folosește el ca medicament în alte afecțiuni, pentru că toate medicamentele care se dau în această afecțiune sunt, de fapt, medicamente care se folosesc în alte zone”, a declarat Emilian Imbri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`