Explicații pentru afacerea BMW: Poliția Română a încercat să-l scoată pe Iohannis din scandal

Explicații pentru afacerea BMW: Poliția Română a încercat să-l scoată pe Iohannis din scandal
Omul de afaceri Michael Schmidt și soția sa, Veronica Schmidt, au fost singurii care au participat la ceremonia din orașul german Aachen la care președintele Klaus Iohannis a primit premiul Carol cel Mare, sursă foto: captură YT

Conducerea Poliției Române a dat luni justificări publice pentru achiziția a minimum 300 de BMW-uri de la Automobile Bavaria, firma deținută de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis.

Liniște pe tema achiziției autoturismelor cumpărate cu 32.000 de euro bucata

Poliția a încheiat un acord cadru cu Automobile Bavaria pentru minimum 300 de autoturisme BMW 320 iX și maximum 600, la un preț de 32.000 euro bucata. Sindicatul Europol, unul dintre cele mai mari din poliție, a criticat criteriile de achiziție, spunând că au favorizat firma lui Michael Schmidt.

Doar trei reporteri au fost prezenți luni la conferința de presă la care a participat – lucru rarisim – toată conducerea Poliției Române pentru a da detalii despre afacerea BMW, achiziția de către poliție a minimum 300 mașini BMW de la firma Automobile Bavaria, deținută de Michael Schmidt, prietenul președintelui Iohannis.

Cu excepția B1 TV, principalele televiziuni de știri au ignorat complet subiectul, așa cum s-a întâmplat în acest an și cu alte teme sensibile pentru președintele Iohannis sau coaliția PSD-PNL-UDMR precum legile securității, legile justiției ori acuzațiile de plagiat în cazul premierului Ciucă – notează G4Media.

Sindicatul Europol și presa au denunțat condițiile restrictive din caietul de sarcini al licitației

Chestorul Benone Matei, șeful Poliției Române, a declarat, într-o conferință de presă organizată la două zile după ce președintele Klaus Iohannis a cerut clarificarea situației, că poliția a întocmit caietul de sarcini al licitației în urma cererilor Poliției Rutiere și cu sprijinul departamentului de Logistică.

Benone Matei a spus că, deși la licitație s-a prezentat un singur ofertant, Automobile Bavaria, specificațiile tehnice erau valabile pentru cel puțin alte 3 modele. Potrivit informațiilor G4Media, e vorba de modele ale mărcilor Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo.

Șefii polițiștilor au încercat să-l scoată pe președintele Iohannis din scandalul privind afacerea BMW. La finalul conferinței de luni, chestorul Benone Matei, șeful Poliției Române, a acuzat sindicatul Europol, care atrăsese atenția la o posibilă trucare a licitației, de „tentative de intimidare și presiune asupra poliției”.

Întrebați de reporteri dacă totalul de 600 de mașini necesare nu putea fi împărțit pe mai multe loturi, pentru a achiziționa si autospeciale mai ieftine, mai ales într-o perioadă în care guvernul a cerut restrângerea cheltuielilor, șefii Poliției au răspuns negativ: „E obligatoriu să aibă aceste specificații pentru a le oferi siguranță polițiștilor”.

Sindicatul Europol și presa au denunțat condițiile restrictive din caietul de sarcini al licitației, precum cutia de viteze automată cu 8+1 trepte de viteză sau cele legate de puterea minimă a motorului și înălțimea mașinii.

Omul de afaceri Michael Schmidt și soția sa, Veronica Schmidt, au fost singurii care au participat în 2021 la ceremonia din orașul german Aachen la care președintele Klaus Iohannis a primit premiul Carol cel Mare. Michael Schmidt, un apropiat al președintelui, a postat fotografii de la ceremonie pe site-ul fundației sale.

Urmăriți B1TV.ro și pe