Fondatorul Facebook, despre blocarea contului lui Donald Trump: „Riscurile de a permite președintelui să continue să folosească serviciul nostru în această perioadă sunt pur și simplu prea mari”

Fondatorul Facebook, despre blocarea contului lui Donald Trump: „Riscurile de a permite președintelui să continue să folosească serviciul nostru în această perioadă sunt pur și simplu prea mari”
Foto: Hapta - Zuma Press / Liu Jie

După ce președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a pus la îndoială rezultatul alegerilor prezidențiale americane și a incitat la violențe prin intermediul unor mesaje, TwitterșiFacebooki-au blocat conturile de pe platformele de socializare. Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, și-a motivat decizia printr-o postare pe internet.

Mark Zuckerberg, despre blocarea contului lui Donald Trump

„Evenimentele șocante din ultimele 24 de ore demonstrează clar că președintele Donald Trump intenționează să-și folosească timpul rămas în funcție pentru a submina tranziția pașnică și legală a puterii către succesorul său ales, Joe Biden.

Decizia sa de a-și folosi platforma pentru a admite mai degrabă decât a condamna acțiunile susținătorilor săi la clădirea Capitolului a deranjat pe bună dreptate oamenii din SUA și din întreaga lume. Ieri am eliminat aceste declarații pentru că am considerat că efectul lor – și probabil intenția lor – ar fi să provoace violențe suplimentare.

După certificarea rezultatelor alegerilor de către Congres, prioritatea pentru întreaga țară trebuie să fie acum să se asigure că cele 13 zile rămase și zilele după inaugurare trec în mod pașnic și în conformitate cu normele democratice stabilite.

În ultimii câțiva ani, i-am permis președintelui Trump să folosească platforma noastră în concordanță cu propriile reguli, eliminând uneori conținutul sau etichetând postările sale atunci când acestea încalcă politicile noastre. Am făcut acest lucru deoarece credem că publicul are dreptul la un acces cât mai larg posibil la discursuri politice, chiar și discursuri controversate. Dar contextul actual este acum fundamental diferit, implicând utilizarea platformei noastre pentru a incita la insurecții violente împotriva unui guvern ales democratic.

Credem că riscurile de a permite președintelui să continue să folosească serviciul nostru în această perioadă sunt pur și simplu prea mari. Prin urmare, extindem blocul pe care l-am plasat pe conturile sale de Facebook și Instagram pe termen nelimitat și cel puțin următoarele două săptămâni până la finalizarea tranziției pașnice a puterii”, a transmis Mark Zuckerberg pe Facebook.

Mesajele luiDonald Trumpcare au declanșat revoltele de la Capitoliu

Manifesațiile violente de la Capitoliu au izbucnit la scurt timp după ceDonald Trumpa făcut unapel controversat pe Twitter, adresat votanților săi. O parte din mulțime a pătruns în clădirea Capitoliului, iar demnitariiau fost evacuați.

Cu câteva ore înainte de validarea formală în Congres a victoriei luiJoe Bidenîn alegerile prezidențiale din 2020,Donald Trumpl-a rugat pe Mike Pence să blocheze procesul și să răstoarne de unul singur rezultatul alegerilor, deși acest lucru nu este posibil constituțional și legal.

„Statele vor să își corecteze voturile, despre care știu că sunt bazate pe iregularități și fraudă, iar procesul corupt nu a primit aprobarea legislativelor. Mike Pence nu trebuie decât să le trimită înapoi către state ȘI CÂȘTIGĂM. Fă-o, Mike, acesta este momentul pentru curaj extrem!”, a scris Trump pe Twitter.

După ce violențele au escaladat,Donald Trumpa publicat un nou tweet în care le cere protestatarilor să „rămână pașnici”, să evite orice violență și să respecte forțele de ordine.

Începând cu ora 1 (ora României), la Washington DC a fost instauratăstare de asediu. Muriel Bowser, primarul Washingtonului, le-a cerut oamenilor să stea în casă și a catalogat drept „rușinoasă” atitudinea protestatarilor care au intrat în clădirea Capitoliului. Pe perioada stării de asediu,nicio persoană nu mai are voie să iasă pe stradă, nici pe jos, nici cu mașina, în tot Districtul Columbia. Măsura nu se aplică muncitorilor esențiali și nici reprezentanților media.

La Washington DC,starea de urgențăa fost prelungită cu 15 zile.

Donald Trump, blocat deTwitterșiFacebook

Facebookl-a interzis peDonald Trumppentru 24 de ore. De asemenea, YouTube a șters mesajul președintelui în exercițiu.

Facebooksusține: „L-am șters pentru că, pus în balanță, suntem de părere că acesta mai degrabă contribuie decât reduce riscul de violențe”.

Twittersusține că este nevoie de îndepărtarea a trei postări pentru „încălcări severe ale politicii noastre de Integritate Civică”. Contul, spune compania, ar putea rămâne închis pentru totdeauna dacă postările nu sunt șterse, potrivitBBC.