Franța: Cea mai lungă demonstație matematică din lume a fost deslușită după 35 de ani 

Franța: Cea mai lungă demonstație matematică din lume a fost deslușită după 35 de ani 
Foto: stiri.acasa.ro

În Franta, la Centrul National de Cercetari Stiintifice (CNRS) a fost prezentată cea mai lungă demonstație matematică, aceasta fiind deslușită după 35 de ani în care generații de cercetători au depus eforturi să o rezolve.

Potrivit cercetătorilor care au lucrat la dezlegarea misterului, ar fi nevoie de 10 miliarde de ani pentru ca o ființa umană să poata citi cea mai lungă demonstratie matematică realizata vreodata, notează hotnews.ro

Enunțul demonstrației numită "Bicoloratura tripletelor pitagoreice" pare destul de simplu: este posibil sa colorezi fiecare intreg pozitiv (1, 2, 3, 4, 5…) în rosu si albastru astfel încat în nicio tripleta de intregi a, b si c care satisface teorema lui Pitagora a2+b2=c2 sa fie toate numerele de aceeasi culoare?. Altfel spus, pentru tripleta 3, 4 si 5, daca 3 si 5 sunt albastre, atunci 4 trebuie sa fie rosu, etc.

Răspunsul la enigmatica ecuație este nu, nu este posibil sa colorezi întregii decât pana la 7.824, dar nu si dincolo de acest numar. Răspunsul dat este dincolo de capacitatile umane, deoarece există10 la puterea 2.300 de modalitati de a colora aceste numere pana la 7.825.

Pentru a revolva enigma acestei demonstrații,Marijn Heule (Universitatea din Texas, Austin), Oliver Kullmann (Universitatea din Swansea) si Victor Marek (Universitatea Kentucky, Lexington), au folosit diverse tehnici pentru a reduce posibilitatile la 1.000 de miliarde, tratandu-le ulterior pe "pachete".

Pasul final a fost ca datele să fie înscrise în supercalculatorul Stampede al Universitatii din Texas.