Gheorghe Ialomițianu: Impozitarea progresivă este o supraimpozitare a veniturilor. Dacă se introduce, foarte mulți vor pleca acasă cu mai puțin de 40 % din venit (VIDEO)

Gheorghe Ialomițianu: Impozitarea progresivă este o supraimpozitare a veniturilor. Dacă se introduce, foarte mulți vor pleca acasă cu mai puțin de 40 % din venit (VIDEO)
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP, fost ministru de Finanțe. Captură Video - B1 TV

Fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a comentat în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, subiectul referitor la faptul că în raportul FMI-ului scrie că Guvernul României recomandă impozitarea progresivă.

„Impozitarea progresivă este o supraimpozitare a veniturilor”

Ialomițianu a fost întrebat dacă e adevărat că din 2025 vom avea impozitare progresivă pentru că a cerut Guvernul asta, nu pentru că FMI-ul a impus-o.

„Eu am negociat cu Fondul Monetar, Comisia Europeană, Banca Mondială. Ei vin la discuții și îi întreabă pe guvernanți ce măsuri aveți. Ei constată o problemă și au constatat o problemă cât casa, legat de deficitul bugetar, că nu se vor încadra în cei 5 %, o să depășească 6 % și o să vedeți încasările bugetare, care vor fi foarte slabe, pentru că au dat în cap economiei și atunci guvernanții vin cu propuneri. Domnul Ciolacu ne-a spus dinainte să ajungă prim-ministru de impozitarea progresivă, iar domnul Boloș, ministrul de Finanțe, a spus că trebuie să introducă noi impozite.

Dar impozitarea progresivă este o supraimpozitare a veniturilor și e greșit spunând că impozitarea progresivă este în celelalte țări ale Uniunii Europene, e și cota unică. În cele mai multe țări ale Uniunii Europene, este impozitul pe venitul global, care este altceva, se globalizează veniturile la nivelul persoanei fizice”, a spus fostul ministru.

„Foarte mulți vor pleca cu mai puțin de 40 %, acasă, din venit”

Sigur că taxarea se face progresiv, dar sunt o serie de facilități. Îi determină pe cei care câștigă mult să cheltuiască în țara de domiciliu, cei mici au niște scutiri, dar acele scutiri se pot da și în cadrul cotei unice de impozitare pentru cei cu venituri mici, dar nu vor, că la noi impozitarea e 42 %. Dar în condițiile acestea, dacă se introduce impozitul progresiv, și așa avem 42 % taxarea muncii, ne vom duce la 60 %.

Adică foarte mulți vor pleca cu mai puțin de 40 % acasă din venit, asta o să se întâmple. Deci ei sunt disperați să supraimpoziteze veniturile, că n-au bani. Și ce să spună PNL-ul și PSD-ul? Votați-ne în 2024, că venim în 2025 și vă tăiem veniturile din salarii și pensii prin impozitarea progresivă. Asta va spune PNL-ul, un dezastru atât din punct de vedere economic, cât și al puterii de cumpărare, pentru că dacă oamenii vor avea venituri mici, nici economia nu merge. Asta știu să facă.

Dreapta Unită va susține cota unică. Cota unică trebuie menținută. Sigur că trebuie redusă taxarea la venituri mici. Și cum spune USR-ul, unele venituri ar trebui scutite de la taxare, un lucru foarte bun”, a mai precizat Gheorghe Ialomițianu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:58 - Poliţia Braşov a prins un şofer cu 275 km/h: „Vehiculul tău a fost surprins de aparatul radar într-o cursă de viteză mai captivantă decât un film de acţiune” (VIDEO)
23:27 - Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, despre mitingul fermierilor: „Au ieșit în stradă dar nu aveau revendicări” (VIDEO)
22:50 - Ministrul Agriculturii, acuzații grave la adresa fostului director APIA: „A făcut plăți către soția sa, care deține exploatație de teren agricol” / „A luat partea politică în brațe, a stat numai pe la televizor, toate hârtiile și toate mapele nu erau făcute”
22:14 - Nicușor Dan: „Încă 25 de luni, din momentul ăsta, vom plăti lunar 12 milioane de lei familiei Constanda”
21:48 - Nicușor Dan: „Pe PNRR, proiectele la care noi am putut să aplicăm au fost relativ restrânse”
21:21 - Nicușor Dan, întrebat dacă îi este teamă de un candidat comun PSD-PNL: „E neserios să faci un proiect pentru București în 2-3 luni” (VIDEO)
20:53 - Cătălin Predoiu anunță discuții cu ministrul italian de interne despre fugarii români: „Găsesc portiţe legale în legea italiană”
20:30 - Gheboasă, după ce a fost prins cu canabis: „Nu sunt traficant. Sunt un fost consumator. Am fumat și eu un joint”
19:53 - Ion Iliescu vorbește de ziua sa despre glumele pe seama vârstei sale: ”Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima”
19:42 - Newsweek: Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de lapte? Când te ajută, când îți face rău?