Greenpeace, avertisment după ce o barjă cu 1.700 de tone de cărbune s-a scufundat în Portul Constanţa: Autorităţile se pregătesc pentru un adevărat dezastru ecologic

Greenpeace, avertisment după ce o barjă cu 1.700 de tone de cărbune s-a scufundat în Portul Constanţa: Autorităţile se pregătesc pentru un adevărat dezastru ecologic
Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Greenpeace atrage atenția că  autorităţile se pregătesc pentru un adevărat dezastru ecologic după incidentul care a dus la scufundarea unei barje încărcată cu 1.700 de tone de cărbune în Portul Constanţa.

Greenpeace, avertisment privind dezastrul ecologic din Portul Constanța

Greenpeace militează pentru renunţarea la combustibilii fosili,  precizând că ”alimentează războiul din Ucraina şi susţin maşinăria de război a lui Putin”.

„1.700 de tone de cărbune rusesc s-au scufundat în portul Constanţa, autorităţile se pregătesc pentru un adevărat dezastru ecologic. Combustibilii fosili sunt principalii responsabili pentru criza climatică în care ne aflăm. Deşertificarea, seceta, inundaţiile, fenomenele meteorologice extreme au deja impact asupra comunităţilor din care facem parte, dar şi din toată lumea.

În acelaşi timp, combustibilii fosili ruseşti alimentează războiul din Ucraina şi susţin maşinăria de război a lui Putin, a transmis, joi, Greenpeace România.

Organizaţia apreciază că ”aceste două crize ar fi trebuit ca până acum să fi convins autorităţile naţionale şi europene să pună un embargou pe combustibilii fosili din Rusia şi să facă o prioritate din energia verde, curată”.

„Ce aşteaptă autorităţile? Un alt dezastru ecologic pentru a-şi asuma o decizie care va fi în beneficiul oamenilor şi al naturii?”, a mai transmis organizaţia.

Barjă scufundată în Portul Constanța. Ea avea cărbune din Rusia

O barjă încărcată cu 1.500 de tone de cărbune s-a scufundat în Portul Constanța. Cărbunele era din Rusia și trebuia să ajungă în Serbia. Autoritatea Navală Română a deschis o anchetă, fiind luate în calcul două ipoteze. Garda de Mediu a fost sesizată deoarece există risc de poluare.

Barja fusese încărcată cu aproape 1.500 de tone de cărbune, în dana 119 a portului Constanța. A fost dusă apoi în dana 99 pentru a se alătura convoiului ce trebuia plece spre Canalul Dunăre Marea Neagră. Numai că acolo a început să ia apă și, chiar dacă muncitorii au încercat să o pompeze, barja s-a scufundat, informează Digi24.

Taficul naval nu a fost pus în pericol, dar deasupra apei au apărut urme de ulei, așa că a fost sesizată Garda de Mediu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)