Guvernul a revizuit în scădere previziunea de creștere a PIB în trimestrul II, la 0,2-0,3%

Guvernul a revizuit în scădere previziunea de creștere a PIB în trimestrul II, la 0,2-0,3%

Executivul a revizuit în scădere estimarea privind creșterea PIB-ului în trimestrul al doilea față de primele trei luni ale anului, de la 0,3-0,4% la 0,2-0,3%, mizând pe o performanță mai bună pe trimestrul al treilea datorită producției agricole, informează surse oficiale, citate de Mediafax.

„Estimarea de creştere economică este revizuită la acest moment în uşoară scădere, la 0,2-0,3%, fără să existe totuşi datele finale. Se speră însă într-o performanţă mai bună în trimestrul al treilea, datorită producţiei agricole, astfel încât ţinta unei creşteri economice de 1,5% pentru întregul an să fie atinsă”, au anunțat surse oficiale.

Revizuirea vine după ce, la sfârşitul lunii iulie, surse guvernamentale au anunțat că Executivul se așteaptă la o creştere a PIB în trimestrul II, faţă de primul trimestru, de 0,3-0,4%, cifrele fiind discutate şi cu oficialii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, în ultima misiune de evaluare.

După aproximativ o săptămână, premierul Emil Boc a declarat că reducerea ritmului de creştere a exporturilor în luna iunie şi datele privind producţia industrială pot duce la încetinirea ritmului de creştere economică pentru trimestrul doi, astfel că va fi nevoie de „maximizarea” investiţiilor şi lucrărilor în trimestrul trei.