Guvernul discută miercuri o ordonanță de urgență privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care vizează transpunerea în legislaţia naţională a unei Directive europene ( Directiva 904/2019).
Este vorba despre produsele din plastic de unică folosință precum bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele pentru băuturi sau recipientele pentru alimente fabricate din polistiren expandat.
În nota de fundamentare se arată că obiectivele actului normativ sunt de a preveni şi de a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic şi asupra sănătăţii umane, precum şi de a promova tranziţia la o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile, contribuind astfel la funcţionarea eficientă a pieţei interne, potrivit Agerpres.
Schimbările preconizate vizează:
Conform documentului, după intrarea în vigoare a proiectului, se va interzice comercializarea următoarelor produse fabricate din materiale plastice:
Actul normativ instituie inclusiv obligații cu privire la ambalajele produselor, cu aplicabilitate începând cu 03 iulie 2024.
Astfel, produsele din plastic de unică folosință precum recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic și recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale ale căror dopuri și capace sunt din plastic, pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.
Începând cu 2025, PET-urile trebuie să conțină plastic reciclat în proporție de cel puțin 25 %, calculat ca medie pentru toate sticlele PET introduse pe piața națională, iar începând cu 2030 trebuie să conțină plastic reciclat în proporție de cel puțin 30 %.
Ordonanța introduce și conceptul de răspundere extinsă a producătorilor, ceea ce înseamnă că aceștia vor trebui să suporte o serie de costuri legate de ambalaje precum cele cu inforarea consumatorilor, cu colectarea deșeurilor sau cele de curățare a lor.