ÎCCJ solicită de patru luni acordul statului Madagascar, pentru judecarea lui Radu Mazăre în dosarul Polaris: Fostul edil fusese extrădat pentru o altă speță

ÎCCJ solicită de patru luni acordul statului Madagascar, pentru judecarea lui Radu Mazăre în dosarul Polaris: Fostul edil fusese extrădat pentru o altă speță
Foto: Inquam Photos

Înalta Curte de Casație și Justiție va cere din nou statului Madagascar să spună dacă este de acord sau nu ca Radu Mazăre să fie judecat, după extrădare, în dosarul Polaris, în care este acuzat de luare de mită, potrivit stiripesurse.ro.

Demersul se va realiza prin intermediul Ministerului Justiției, care a transmis că statul Madagascar nu a răspuns la adresa Curții Supreme din luna iunie, prin care judecătorii români cereau acordul malgașilor, pentru judecarea lui Radu Mazăre în dosarul Polaris.

Radu Mazăre fusese extrădat din Madagascar, dar pentru executarea condamnării definitive din dosarul retrocedării plajelor din Constanţa, și nu pentru cele mai recente acuzații ce i se aduc fostului primar.
Curtea Supremă îi achita, în iunie 2018, pe Radu Mazăre, pentru luare de mită, și pe fratele său, Alexandru, pentru complicitate la luare de mită. Tot atunci, judecătorii îl achitau și pe Avraham Morgenstern, pentru dare de mită.

Procurorii DNA, care ceruseră ani grei de închisoare pentru cei judecați în dosar, au atacat decizia judecătorilor de la ÎCCJ. Astfel, instanța a stabilit reluarea judecării apelurilor în 13 noiembrie.

Mai exact, Radu Mazăre este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă” – pentru ca să-l ajute pe acesta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Mai mult decât atât, Alexandru Mazăre, fratele fostului primar din Constanța, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, şi el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă”.