IGPR: Polițiștii au peste 3.100 de dispozitive pentru verificarea certificatelor COVID. Alte 8.000 urmează să sosească

IGPR: Polițiștii au peste 3.100 de dispozitive pentru verificarea certificatelor COVID. Alte 8.000 urmează să sosească
Foto: Poliția Română / Facebook

Poliția Română spune că polițiștii au la dispoziție 3.100 de dispozitive prin care pot verifica certificatul electronic pentru COVID-19, al clienților din domeniul HoReCa. Totodată, IGPR anunță că vor mai fi distribuite alte 8.000 de astfel de aparate.

În prezent, în România există totuși nici mai mult și nici mai puțin de 50.000 de localuri ce trebuie să fie verificate.

Sindicatul Europol a semnalat faptul că polițiștii români nu pot verifica dacă certificatele pentru COVID-19 sunt autentice, pentru că nu ar avea dispozitivele necesare. În acest context, IGPR a realizat un bilanț, în cursul zilei de vineri, al dispozitivelor menite pentru aceast tip de control, existe  în România.

Polițiștii au 3.100 de dispozitive pentru verificate certificatelor de COVID-19

La nivelul Poliției Române, s-a realizat o analiză, din care a reieșit că, la acest moment, există 3.174 de astfel de device-uri, pe care se pot face verificările necesare, conform noilor reglementări legale în vigoare.

De asemenea, din această analiză, a reieșit faptul că necesarul, suplimentar față de stocul existent, este de 8.333 de astfel de aparate. În acest sens, s-au demarat deja procedurile de dotare a polițiștilor cu aceste device-uri, astfel încât aceștia să pună în executare măsurile legale incidente”, transmite IGPR în comunicatul de vineri.

În România sunt aproximativ 50.000 de localuri ce trebuie verificate

Potrivit Spotmedia.ro, în România ar exista aproximativ 50.000 de localuri, iar clienții acestora vor fi nevoiți, în funcție de incidența din fiecare localitate, să prezinte certificatul pentru COVID-19, ce atestă fie vaccinare, fie testarea negativă, fie trecerea prin boală.

În 2020, Ziarul Financiar estima existența a 46.000 de localuri în întreaga țară, active în domeniul HoReCa. Printre acestea se numără: restaurante, cafenele, baruri sau alte unități de profil.

Din total, puţin mai mult de jumătate sunt restaurante, iar restul sunt unităţi pe celelalte formate, arată un studiu al platformei Restograf. Acest studiu face pentru prima dată o radiografie completă a pieţei nu pe formate, ci şi pe poziţionare geografică. Mai exact, datele arată că în prezent sunt peste 6.000 de localuri doar în Bucureşti, adică 13% din total”, scria Ziarul Financiar anul trecut.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său