Încă un pacient și-a pierdut viața, în urma incendiului de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Neamț. Bilanțul a ajuns la 12 morți.
„Cu regret trebuie să anunțăm că a decedat un pacient din cei șase de la Neamț, o femeie de 72 ani cu multiple comorbidități”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, potrivit Ziarul de Iași.
A murit unul dintre cei șase pacienți de la Neamț, internați la ATI Lețcani. Este cea de a -12 a victimă în urma incendiului de la secția de terapie intensivă a spitalului din Piatra Neamț.
Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 de ani, care a fost transferată la spitalul din Lețcani imediat după tragedie, alături de alți 5 pacienți. Din primele informații, se pare că femeia avea multiple comorbidități.
Ceilalți pacienți se afla în continuare în stare critică.
La 10 ani de la incediul de la Maternitatea Giulești din Capitală și la 5 ani de la cel din clubulColectiv, România a fost lovită de o nouă tragedie. 12 persoane au murit în flăcările care au cuprinssecția ATI a Spitalului din Piatra Neamț. Erau pacienți internați cu Covid-19.
Medicul de gardă de la Piatra Neamț a intrat pur și simplu în flăcări pentru a-i salva pe bolnavi. A suferit arsuri foarte grave și nu a putut fi tratat în România, pentru că nu avem condiții. Cătălin Denciu a fost transferat la un spital din Belgia.
La București s-a format ocelulă de criză, iar la Piatra Neamț s-a deschis o anchetă penală și se fac cercetări pentru a stabili exact ce a provocat această nouă tragedie careîndoliază România. Între timp descoperim cămajoritatea spitalelor din România nu au autorizație ISU. Cu alte cuvinte, o nouă tragedie se poate întâmpla oricând.
Amintim că înainte de tragedia de la Piatra Neamț, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru declara că România are tot 23 de paturi destinate pentru pacienții cu arsuri grave. Tătaru a precizat că lucrurile pentru tratarea marilor arși în sistemul sanitar din România s-au schimbat totuși, dar mult prea lent.
„Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragediaColectiv. În fiecare an, la această dată, gândul nostru se îndreaptă la tinerii care și-au pierdut viața în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar și către cei care au supraviețuit. După 5 ani, lucrurile pentru tratarea ‘marelui ars’ în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară și au fost trimiși la specializare medici și cadre medicale în clinici din afara țării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secții din spitalele din țară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro. (…) Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită. Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare și încă ne lipsește o bancă dedicată pentru țesuturi și piele”, afirmă Nelu Tătaru, potrivitHotnews.