Inițiativa “verde” a unor călugări din Gorj: Mănăstirea Lainici are propria microhidrocentrală, construită din banii credincioșilor

Inițiativa “verde” a unor călugări din Gorj: Mănăstirea Lainici are propria microhidrocentrală, construită din banii credincioșilor
Foto: gorjeanul.ro

Mănăstrirea Lainici din județul Gorj va fi alimentată în curând cu energie electrică de la o microhidrocentrală. Turbina va fi pusă în funcţiune de apa unui pârâu care este afluent al râului Jiu.

Starețul Ioachim Pârvulescu  povestește că, înițial,  a încercat să obțină fonduri de la Uniunea Europeană pentru construirea microhidrocentralei, dar nu au reuşit.

Astfel, călugării au apelat la bunăvoința credincioșilor, reușind astfel să ridice microhidrocentrala.

„În perioada 2007-2008, când se vorbea tot mai mult de energia verde, am avansat ideea amenajării unei microhidrocentrale cu fonduri de la Uniunea Europeană. Am încercat doi ani de zile, dar nu s-au putut accesa fonduri, pentru că mănăstirea este neeligibilă. Am mai aşteptat doi – trei ani şi am început în anul 2011. Ne-au ajututat diferiţi credincioşi şi sponsori, cu materiale şi personal calificat. Am achiziţionat de anul trecut turbina şi generatorul, iar acum se lucrează la punerea în funcţiune şi suntem în stadiul de finalizare. Mai avem două rate de achitat pentru utilajele cumpărate.Ne-a ajutat Dumnezeu să ducem la bun sfârşit această lucrare“, a declarat părintele arhimandrit, Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici, pentru Adevărul.


Foto: Adevarul

Până acum, Mănăstrirea era alimentată cu energie printr-un cablu care făcea legătura cu Gara Lainici. Fiindca instalația era foarte veche, călăgării rămâneau foarte des fără curent electric. În aceste cazuri ei apelau la un generator, iar facturile erau uriașe, spune Ioahim Pârvulescu.

„Mănăstirea consumă foarte multă energie electrică. Plătim facturi de aproximativ 120.000 de lei, la care se adaugă peste 150.000 de lei pentru lemne. Aproximativ 300.000 de lei pe an sunt costurile cu asigurarea utilităţilor. Funcţionăm în prezent cu un generator care merge cu motorină, însă consumul zilnic este de 160 de litri, ceea ce înseamnă că mai achităm săptămânal zeci de milioane de lei vechi, pentru perioadele în care se întrerupe furnizarea de energie electrică. Este un cablu vechi de peste 60 de ani, uzat moral şi fizic, care ar fi trebuit înlocuit demult. Din aceste motive se defectează foarte des“,  explică părintele stareţ.

Microhidroncentrala se află în probe, urmând să fie pusă în funcţiune după obţinerea tuturor avizelor necesare. Proiectul a fost întocmit de Institutul de Studii Proiectări Hidroenergetice Bucureşti, iar montarea microhidrontralei a fost realizată de către Hidroserv Haţeg.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`