Ion Cristoiu, despre cum se întrec să ne laude oaspeții străini că suntem hoți: „Marea problemă a României rămâne corupţia”

Ion Cristoiu, despre cum se întrec să ne laude oaspeții străini că suntem hoți: „Marea problemă a României rămâne corupţia”

Jurnalistul Ion Cristoiu a ales să vorbească în postarea zilnică de pe blogul personal despre felul în care este prezentată România de înalții oficiali ai altor state.

Specialistul în Propaganda românească de-a lungul secolelor, Călin Hentea, îşi aminteşte la un moment dat că citea o publicaţie apărută zilnic pe perioada Festivalului filmului pentru tineret, intitulată Secvenţa.

Călin Hentea atrage atenţia că, în plin ceauşism, apărea o publicaţie care „îşi permitea să ironizeze clişeele propagandei socialiste folosind falsul pretext al ridiculizării clişeelor din filmele româneşti”, a menționat Ion Cristoiu.

Printre clișeele din paginile revistei, erau și cuvintele unri străini veniţi „pe meleagurile noastre de melancolii sadoveniene”.

Ion Cristoiu a mai menționat că făcea „mare caz” de felul în care pronunțau cuvintele străinii care veneau să își spună părerea despre Fetitza, Mamaligutza, Constantza.

„Unul dintre lucrurile de bine din Discusurile şefilor de stat şi de guvern aflate în vizită la noi, dar şi din intervenţiile publice ale ambasadorilor străini la noi era că românii sunt un popor cinstit.

Au trecut vremurile acelea, vremurile în care preşedintele României era plimbat în caleaşcă de Regina Angliei şi lăudat de Richard Nixon pentru că-l ajutase să rezolve tragedia Războiului din Vietnam”, a mai spus Ion Cristoiu.

„Preşedintele Germaniei are toate notele unui Trahanache care vorbeşte limba lui Goethe și n-a fost niciodată însurat cu moldoveanca Zoe”, a mai spus Ion Cristoiu, amintind și de Conferinţa de presă comună cu Klaus Iohannis de la Cotroceni, în care preşedintele Germaniei s-a referit şi la ţara căreia îi era oaspete, procedînd, ca şefii de stat de pe vremuri.

„Spre deosebire de Înalţii oaspeţi de pe vremuri, el n-a zis despre noi, românii, nici că sîntem frumoşi, harnici, nici că suntem cinstiţi locuitori ai unei ţări frumoase.
El a spus pur şi simplu că noi, românii, sîntem nişte hoţi.
Sigur n-a zis hoţi, nici măcar ciorditori, dar ce altceva să se înţeleagă decît zicerea asta din declaraţia solemnă că marea problemă a României rămâne corupţia?!”, a mai specificat Cristoiu.

În trecut, înalţii oaspeţi lăudau România și aveau mai multe motive pentru a face acest lucru.

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit