Spectacol pe cer! E cea mai bună noapte din acest an: ‘Așteptați noaptea. Este o stea foarte strălucitoare, ce poate fi văzută și din greșeală’

Spectacol pe cer! E cea mai bună noapte din acest an: 'Așteptați noaptea. Este o stea foarte strălucitoare, ce poate fi văzută și din greșeală'

Spectacol pe cer! Institutul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Capitală anunță că ”vedeta” lunii iunie este Jupiter.

Cea mai mare planetă din sistemul nostru solar va fi mai strălucitoare decât în orice altă perioadă a anului luni, 10 spre 11 iunie.

Jupiterpoate fi văzută până și de câini.

În iunie planeta se află „la opoziție”, adică în partea opusă Soarelui, văzută de pe Pământ. Mai ușor este așa: când nu e Soarele pe cer, este Jupiter.

Este momentul când planeta se vede toată noaptea și se află și la distanță mică de noi, la numai 640 de milioane de km!

Rezultatul este că Jupiter este foarte strălucitor și poate fi văzut chiar și din greșeală. Priviți înspre est după ora 23 și o veți vedea. Este o stea foarte strălucitoare care nu pâlpâie, de culoare gălbuie. Dacă încă nu credeți așteptați până în seara de 16 iunie și veți vedea și Luna lângă ea.

În dreapta planetei se află o stea strălucitoare. Este Antares din constelația Scorpius, o stea foarte utilă pentru că poate fi folosită. La ce? Puteți vedea că Jupiter se mișcă printre stele luând-o ca reper pe Antares. Comparați distanța dintre cele două obiecte la începutul lunii și la sfârșitul ei și veți vedea că distanța se micșorează.

Încă ceva și terminăm cu Jupiter. Anul acesta planeta se află în aceeași direcție pe cer în care astronomul Kepler a văzut o supernovă în 1604”, scrie astro-urseanu.ro.

Imediat după Jupiter răsare o altă planetă:Saturn. Planeta răsare la miezul nopții la începutul lunii, dar cu două ore mai devreme la sfârșit, așa că o putem vedea toată noaptea. Toată vara și toamna vom vedea cele două planete în aceeași direcție a cerului, Saturn mișcându-se foarte încet.

”Ca să o găsiți aveți două variante. Prima: căutați-l pe Jupiter și priviți în stânga lui. Veți vedea un astru strălucitor care nu pâlpâie. Saturn!

A doua: așteptați noaptea când Luna ajunge lângă Saturn, adică noaptea de 18 spre 19 iunie. Căutați Luna și veți vedea că în stânga ei se află o stea strălucitoare. Saturn! În noaptea următoare veți vedea planeta în dreapta Lunii”, spun specialiștii.