Klaus Iohannis, după ședința CSAT: "Nu există în acest moment rațiuni care să ceară ridicarea nivelui de alertă teroristă"

Klaus Iohannis, după ședința CSAT: "Nu există în acest moment rațiuni care să ceară ridicarea nivelui de alertă teroristă"

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Printre temele abordate în declarațiile date jurnaliștilor se numără deciziile luate după summitul NATO de la Varșovia, poziționarea României în contextul situații dificile din Turcia de după tentativa de lovitură de stat.

" În ceea ce privește evenimente din Franța și Germania, a fost prezentă o evaluarea a stării de securitate a României privind riscuri de natură teroristă, am fost asigurat de toate instituțiile că nu există în acest moment rațiuni care să ceară ridicare nivelului de alertă teroristă de la albastru precaut" a spus președintele.

În ceea ce privește summitul NATO de la Varșovia, Klaus Iohannis a menționat importanța deciziilor declararea Mării Negre ca regiune de interes strategic pentru alianță, și opțiunea prezenței aeriene și maritime în regiune ce va fi discută la reuniunea miniștrilor apărării din luna octombrie.

Șeful Statului a afirmat că la ședința CSAT de marți asupra măsurilor necesare la nivel național pentru implementarea deciziilor luate în cadrul summitului, deoarece România va fi țară gazdă pe a cărui teritoriu vor fi staționate brigăzi multinaționale de militari. "În această chestiune avem deja răspunsuri favorabile din partea a 6 aliați. Două au declarat deja foarte clar cum vor participa. Polonia cu o brigadă și Bulgaria cu în jur de 400 de militari. Sunt și alții care sunt interesați și avem negocieri pe care le pot clasifica drept foarte bune. Vom avea în concluzie suficienți militari pentru această bază" a spus Klaus Iohannis.

Toate instituțiile au fost informate pe acest subiect, iar un grup de lucru comun a fost inițiat sub coordonarea consilierului prezidențial pentru securtate națională. Toate măsurile vor veni practic în sensul strategiei naționale de apărare.

Lega de situația actuală din Turcia, Klaus Iohannis a afirmat că România este interesată de asigurarea securității în regiune și de respectarea democrației și a statului de drept și a anunțat că dorește ca statul turc să rămână ancorat în valorile euroatlantice și a reiterat necesitatea "respectării constituției, democrației, drepturilor omului și libertăților fundamentale".

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)