Klaus Iohannis l-a decorat pe Dumitru Iliescu: Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a lămurit că acesta este un medic și nu fostul șef SPP (VIDEO)

Klaus Iohannis l-a decorat pe Dumitru Iliescu: Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a lămurit că acesta este un medic și nu fostul șef SPP (VIDEO)
Foto: 7est.ro

UPDATE: Persoana cu numele Dumitru Iliescu nu este generalul Dumitru Venicius Iliescu, fost şef SPP, cum a fost transmis la început. Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a spus că persoana care a primit acestă decorație este un medic născut în 1938 care doar poartă acelați nume cu fostul șef SPP.

"Noi am întocmit lista. Nici vorbă să fie generalul Dumitru Iliescu. O prostie. De fapt, se poate observa că fostul şef SPP are încă un prenume. Persoana propusă de noi este un medic născut în 1938", a declarat secretarul de stat Adrian Sanda, pentru stiripesurse.ro. Acesta a mai precizat că scopul instituţiei este să separe adevăraţii revoluţionari de impostori, iar includerea Dumitru Venicius Iliescu pe lista revoluţionarilor nu ar fi avut sens, mai ales în contextul în care generalul este acuzat de reprimarea protestelor din decembrie 1989.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru a oferi titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluției Romane din Decembrie 1989" lui Dumitru Iliescu, primul şef al Serviciului de Protectie şi Pază. O decoraţie acordată unui om care în decembrie 1989 a intrat cu blindatele în revoluţionarii de la Intercontinental. De numele lui Dumitru Iliescu se leagă şi unele dosare penale.

548 de persoane au primit de la Klaus Iohannis titlul de Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant. Însă nu toţi par să îl şi merite. Unul dintre aceştia este şi Dumitru Iliescu, personaj extrem de controversat, începând chiar din zilele revoluției din 89 şi până acum.

Dumitru Iliescu era căpitan în forțele de blindate în decembrie 1989, fiind prezent la Universitate în noaptea de 21 spre 22, când transportoarele au spart baricada făcută de revoluționari în fața hotelului Intercontinental. Şi deți blindatele erau comandate de el, Iliescu a negat implicarea în această operațiune.

Iar la doar patru zile, Mitică Iliescu a fost numit șeful nucleului de ofițeri care, în 1991, urmau să devină Serviciul de Protecție și Pază. Numire venită de la Ion Iliescu pe mandatele căruia de altfel, fostul şef al SPP a şi avansat constant, intrând în rezervă cu gradul de general.

Însă trecutul celui decorat de Klaus Iohannis mai are şi alte episoade tenebroase. În octombrie 2014, DNA a dispus urmărirea penala în cazul lui Iliescu pentru că l-ar fi ajutat pe Viorel Hrebenciuc să afle dacă este interceptat.

Concret, Hrebenciuc era interesat să afle dacă DNA sau SRI au solicitat mandat de interceptare pe numele său, spun procurorii anticorupţie. Iar pentru asta ar fi apelat la Mitică Iliescu, fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază. De aici totul s-ar fi legat verigă cu verigă, arată surse citate de jurnaliştii de la Gândul.

Iliescu ar fi apelat la rândul său la un angajat DNA şi i-ar fi transmis lui Hrebenciuc că este interceptat. În schimbul acestor informaţii, intermediarul Mitică Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebeneciuc să îi angajeze fiica într-o funcţie publică.

Iar în 2010, poliţiştii de la IPF Ilfov l-au pus sub învinuire pe fostul şef al SPP, cercetat penal pentru defrişări ilegale. Iliescu se număra printre cei pe care Romsilva i-a reclamat la parchet pentru că au ocupat fără drept o parte a pădurii Mogoşoaia şi au defrişat în mod ilegal. Fostul şef al SPP nu a mai fost trimis în judecată în acest dosar.

Klaus Iohannis l-a decorat pe Dumitru Iliescu: Acesta are mai multe dosare penale și în decembrie 1989 a intrat cu blindatele în revoluţionarii de la Intercontinental

#DIRECT_ONE_hrtis3#

Tags:
Ultima oră
14:47 - Orban, către liberali: Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat un for al PNL înainte de deciziile ce au dus la criză şi retragerea USR PLUS. Dacă ei nu mai vin în coaliție, cu cine facem majoritate parlamentară?
14:38 - Ludovic Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic și să aibă forța și inteligența de a duce PNL la victorie. Am câștigat această competiție
14:32 - Directive date din taberele Cîțu și Orban, ca delegații la congres să-și dovedească votul. „Toți trebuie să deschidă perdelele la cabine” (FOTO)
14:20 - Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
14:11 - Ludovic Orban: Nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă (VIDEO)
14:04 - Dan Vîlceanu, către Ludovic Orban: În Parlament aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi (VIDEO)
13:40 - Peste 7,600 de noi infectări cu COVID-19 la nivel național și 264 de copii, spitalizați. Doar 3 paturi ATI, libere în București
13:34 - Rareș Bogdan, mesaj pentru susținătorii lui Orban: Nu puteți să rechiziţionaţi o sală. Nu stigați „demisia”, pentru că e guvernul nostru. Noi nu suntem PSD-isti
13:30 - CORONAVIRUS | Încă 7.676 de infectări în România. Pandemia a mai făcut 121 de victime / Bucureștiul a depășit pragul de 4 / 1.195 de pacienți la ATI în toată țara, din care 17 sunt minori
13:19 - Florin Cîțu: Nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Voi lupta pentru refacerea coaliţiei, dar nu voi permite ca PNL să fie înghenunchiat / Premierul și-a pierdut vocea până la finalul discursului (VIDEO)