La ce oră începe slujba de Înviere în 2021

La ce oră începe slujba de Înviere în 2021
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Anul acesta, credincioșii vor putea merge în biserici să ia Sfânta Lumină în Noaptea de Înviere. Chiar dacă pandemia de coronavirus nu a trecut, decidenții politici și reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au reușit să ajungă la un acord, astfel încât oamenii să poată merge și participa la slujbe, dar cu respectarea mai multor reguli, astfel încât riscul de răspândire a SARS-CoV-2 să fie pe cât posibil diminuat. Una dintre aceste reguli prevede că, la ora 00.00, credincioșii vor aștepta primirea Sfintei Lumini păstrând distanța de 1,5 metri între ei.

La ce ore sunt programate slujbele de Paște

Sâmbătă 1 mai, de la ora 10.00 are loc Vecernia cu Sfânta Liturghie. Două ore mai târziu începe distribuirea Sfintelor Paști.
23:30 – Vecernie

24:00 – Învierea Domnului, Slujba Învierii, Canonul Învierii şi Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

Duminică, 2 mai, de la ora 12.00 are loc Vecernia Învierii (a doua Înviere), iar luni, 3 mai, are loc Utrenia de la ora 08.00 și Sfânta Liturghite de la 09.30.

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă, 1 mai, spre seară şi va fi oferită delegaţiilor eparhiilor pe Aeroportul Internaţional Otopeni. Delegații vor purta mască de protecţie şi vor respecta distanţa fizică.

Regulile de desfășurare a Slujbei de Înviere, în contextul pandemiei de coronavirus

Biserica Ortodoxă Română a transmis un set de recomandări privind modul în care se vor desfășura slujbele.

Reguli de organizare și participare la Slujba de Înviere:

  • Preoții vor calcula numărul de persoane care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia. Locurile în care pot sta credincioșii trebuie marcate, astfel încât să fie respectată distanța socială. Trebuie asigurată o suprafață minimă de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane, în interior, și 1,5 metri între persoane, în exterior.
  • Vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paștilor a lumânărilor, a candelelor și a obiectelor de colportaj.
  • Va fi nevoie de dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult. Masca de protecție este obligatorie, iar ea trebuie să acopere și gura, și nasul.
  • Credincioșii vor aștepta, în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, păstrând distanța de 1,5 metri între ei;
  • La finalul slujbei de afară, pentru săvârșirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcașul de cult împreună cu credincioșii, în limita spațiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcașului de cult, în cazul în care numărul credincioșilor este mare.
  • Fiecare biserică va pregăti mai mulți voluntari care să se asigure de buna desfășurare a slujbelor.

„Creștinii trebuie să dea dovadă în mod exemplar de gradul lor de încreștinare, care presupune atenție față de celălalt, grijă față de celălalt și bineînțeles participarea într-un mod absolut ordonat la aceste slujbe, motiv pentru care – și cu asta, iertați-mă, închei – se recomandă ca în noaptea de Paști fiecare dintre noi să meargă la biserica de parohie de care aparține și care în mod normal este cea mai apropiată de domiciliu”, a afirmat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru Știrile B1 TV.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE