La ce oră începe slujba de Înviere în 2021

La ce oră începe slujba de Înviere în 2021
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Anul acesta, credincioșii vor putea merge în biserici să ia Sfânta Lumină în Noaptea de Înviere. Chiar dacă pandemia de coronavirus nu a trecut, decidenții politici și reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au reușit să ajungă la un acord, astfel încât oamenii să poată merge și participa la slujbe, dar cu respectarea mai multor reguli, astfel încât riscul de răspândire a SARS-CoV-2 să fie pe cât posibil diminuat. Una dintre aceste reguli prevede că, la ora 00.00, credincioșii vor aștepta primirea Sfintei Lumini păstrând distanța de 1,5 metri între ei.

La ce ore sunt programate slujbele de Paște

Sâmbătă 1 mai, de la ora 10.00 are loc Vecernia cu Sfânta Liturghie. Două ore mai târziu începe distribuirea Sfintelor Paști.
23:30 – Vecernie

24:00 – Învierea Domnului, Slujba Învierii, Canonul Învierii şi Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

Duminică, 2 mai, de la ora 12.00 are loc Vecernia Învierii (a doua Înviere), iar luni, 3 mai, are loc Utrenia de la ora 08.00 și Sfânta Liturghite de la 09.30.

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă, 1 mai, spre seară şi va fi oferită delegaţiilor eparhiilor pe Aeroportul Internaţional Otopeni. Delegații vor purta mască de protecţie şi vor respecta distanţa fizică.

Regulile de desfășurare a Slujbei de Înviere, în contextul pandemiei de coronavirus

Biserica Ortodoxă Română a transmis un set de recomandări privind modul în care se vor desfășura slujbele.

Reguli de organizare și participare la Slujba de Înviere:

  • Preoții vor calcula numărul de persoane care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia. Locurile în care pot sta credincioșii trebuie marcate, astfel încât să fie respectată distanța socială. Trebuie asigurată o suprafață minimă de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane, în interior, și 1,5 metri între persoane, în exterior.
  • Vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paștilor a lumânărilor, a candelelor și a obiectelor de colportaj.
  • Va fi nevoie de dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult. Masca de protecție este obligatorie, iar ea trebuie să acopere și gura, și nasul.
  • Credincioșii vor aștepta, în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, păstrând distanța de 1,5 metri între ei;
  • La finalul slujbei de afară, pentru săvârșirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcașul de cult împreună cu credincioșii, în limita spațiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcașului de cult, în cazul în care numărul credincioșilor este mare.
  • Fiecare biserică va pregăti mai mulți voluntari care să se asigure de buna desfășurare a slujbelor.

„Creștinii trebuie să dea dovadă în mod exemplar de gradul lor de încreștinare, care presupune atenție față de celălalt, grijă față de celălalt și bineînțeles participarea într-un mod absolut ordonat la aceste slujbe, motiv pentru care – și cu asta, iertați-mă, închei – se recomandă ca în noaptea de Paști fiecare dintre noi să meargă la biserica de parohie de care aparține și care în mod normal este cea mai apropiată de domiciliu”, a afirmat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru Știrile B1 TV.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”