Lelia Munteanu: Luni, la ONU, va fi un adevărat festin geopolitic. Președintele Iohannis va avea oportunitatea de a-şi face câteva fotografii reuşite

Lelia Munteanu: Luni, la ONU, va fi un adevărat festin geopolitic. Președintele Iohannis va avea oportunitatea de a-şi face câteva fotografii reuşite
Foto: afp.com

Luni, 28 septembrie, va avea loc summitul ONU, în cadrul căruia sunt programate discursurile lui Obama(președintele Statelor Unite ale Americii), Putin (președintele Rusiei), Xi Jinping (preşedintele Republicii Populare Chineze), Ruhani (președintele Iranului) sau Hollande (președintele Franței).

Jurnalista Lelia Munteanu susține că această ședință va fi festinul geopolitic al secolului, unde președintele Iohannis va avea oportunitatea de a-și face câteva poze bune.

Probabil Xi Jinping, preşedintele Republicii Populare Chineze, va avea discursul cel mai sobru şi mai detaşat. Poziţia oficială a Chinei faţă de Siria e cunoscută şi a mers în tandem cu a Rusiei.

Preşedintele Hassan Ruhani va trebui să clarifice câteva aspecte ale prezenţei armate a Iranului în Siria şi să-l liniştească pe premierul Netanyahu (aflat şi el în aulă) în legătură cu presupusa intenţie de a construi, în zona Înălţimilor  Golan, un front împotriva Israelului.

Preşedintele François Gérard Georges Nicolas Hollande se va patetiza, desigur, pe tema crizei refugiaţilor, în contextul în care Uniunii Europene nu i-a trecut surprinderea şi încă n-a reuşit să producă o soluţie solidă şi pe termen mediu.

Preşedintele Vladimir Putin are de justificat anexarea Crimeei, amestecul militar în Ucraina şi proaspătul desant în Siria, iar Obama nu va putea ocoli marele eşec al celui de-al doilea mandat, în politica externă: Siria.

Prezent la reuniune, preşedintele României va avea oportunitatea de a-şi face câteva fotografii reuşite”, scrie jurnalista într-un articol pe Gândul.info.

Lelia Munteanu este de părere că cele mai interesante momente vor fi de departe cele din spatele luminii reflectoarelor.

După Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la New York pentru a participa la Adunarea Generală ONU. (Detalii aici)

Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)