Liiceanu prezintă testamentul lui Aurel Cioran: Arhiva vândută la Paris aparţinea deja bibliotecii Astra

Liiceanu prezintă testamentul lui Aurel Cioran: Arhiva vândută la Paris aparţinea deja bibliotecii Astra

Filozoful Gabriel Liiceanu a prezentat într-un interviu, acordat emisiunii Evenimentul Zilei, testamentul fratelui lui Emil Cioran, Aurel Cioran, în care se prevedea că arhiva Cioran trebuie să rămână în România, la Biblioteca Astra din Sibiu.

Mai mult, în testamentul prezentat de Liiceanu se prevede extrem de clar că arhiva Cioran aparține deja Bibliotecii Astra din Sibiu, urmând ca biblioteca să intre efectiv în posesia documentelor după moartea sa.

În acest testament se mai arată că Eleonora Cioran, soția lui Aurel Cioran, este urmașa averii sale, mai puțin a documentelor lui Emil Cioran, care aparțin Bibliotecii Astra. „Problema care se pune este una morală, grav morală, voinţa soțului a fost călcată în picioare”, a declarat Liiceanu.

În emisiunea Evenimentul Zilei de marți, Eleonora Cioran, ale cărei declarații s-au contrazis în repetate rânduri, a spus că Aurel Cioran și-a schimbat testamentul înainte să moară, arhiva Cioran rămânând în posesia sa.

Liiceanu: Voinţa lui Aurel Cioran a fost călcată în picioare

Documentele nu fac parte din Patrimoniul Național

Gabriel Liiceanu a declarat că nu se pune problema unei sustrageri a documentelor de la Eleonora Cioran pentru că nici o „casă de licitaţie de vârf” de la Paris nu ar fi acceptat să vândă documentele fără acte de provenienţă. Unul dintre documentele necesare, a mai adăugat Liiceanu, este şi un paşaport cu care arhiva a părăsit România. Documentele nu fac parte din Patrimoniul Naţional şi puteau să părăsească oricând România, a mai precizat Liiceanu.

Nu se pune nimic in vânzare fără de acte de provenienţă. Cum vă puteţi imagina că o casă de licitaţie ar putea pune în vânzare lucruri fără paşaport de ieşire din România. Actele, nefăcând parte din patrimoniul naţional, puteau ieşi din ţară şi în portbagajul unei maşini.

Este trist că mascarada pe care a expus-o Cioran în operele sale îi pătează acestuia amintirea, a mai adăugat scriitorul.

Arhiva Cioran a fost cumpărată de la Eleonora Cioran de editoarea franceză Laurence Tacou pentru suma de 36.000 de euro.