Lista țărilor cu risc epidemiologic, actualizată. Franța și Bulgaria au intrat în zona galbenă

Lista țărilor cu risc epidemiologic, actualizată. Franța și Bulgaria au intrat în zona galbenă
Avion care efectuează un zbor comercial. Sursa foto: Pixabay

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat joi, 16 septembrie, lista a țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori – roșu, galben și verde. Astfel, Bulgaria și Franța au ieșit din zona roșie, în timp ce Republica Moldova a trecut din zona verde, în cea galbenă.

Noua clasificare a țărilor cu risc epidemiologic intră în vigoare din data de 19.09.2021, ora 00:00. Iată principalele modificări:

– în zona roșie au intrat: Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius și Saba și Liechtenstein;

– în zona galbenă au intrat:

  • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Bulgaria, Franța, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini și Guernsey;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent și Grenadine și Gibraltar;

– în zona verde au intrat: Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc și Montserrat.

Noile protocoale anti-COVID-19

Persoanele care vin din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate împotriva COVID-19, au trecut prin boală sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Dacă o persoană vine din zona roşie, fie este vaccinată sau trecută prin boală, fie intră în carantină. Testul anti-COVID nu mai exclude carantina.

Măsura carantinei se aplică pentru o perioadă 14 zile. De asemenea, rămâne valabilă prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ, poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Lista completă, actualizată, poate fi accesată aici.

Tags: