Ludovic Orban, despre imaginile din Spitalul din Reșita: Aşa ceva nu mai trebuie să se întâmple. Este de neînţeles atitudinea celor care erau responsabili de spital

Ludovic Orban, despre imaginile din Spitalul din Reșita: Aşa ceva nu mai trebuie să se întâmple. Este de neînţeles atitudinea celor care erau responsabili de spital
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Ludovic Orban a avut o primă reacție în cazul imaginilor revoltătoare de la Spitalul din Reșita, unde mai mulți pacienți cu afecțiuni psihice au fost fotografiați în timp ce zăceau pe holuri, îmbrăcați sumar, în unitatea medicală în care sunt tratați bolnavi de COVID-19. Prim-ministrul a declarat miercuri seară că, din informațiile sale, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a declanșat procedura de schimbare a conducerii SpitalulJudeţean de Urgenţă Reşiţa. Orban a mai spus și că șeful CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca, ceruse dezafectarea Staţionarului în care se aflau pacienții.

Ludovic Orban, prima reacție după apariția imaginilor cu condițiile mizere în care sunt tratați pacienții de la Spitalul din Reșița

„Aşa ceva nu mai trebuie să se întâmple. (…) Acolo este vorba de un staţionar de 78 de paturi care ţine de Spitalul Judeţean Caraş-Severin, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. După alegeri, s-a schimbat conducerea la nivelul judeţului, alegerile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean au fost câştigate de Romeo Dunca. Imediat, noul preşedinte al Consiliului Judeţean a solicitat dezafectarea acestui staţionar. De asemenea, a înaintat documentaţia către Ministerul Sănătăţii pentru realizarea unui spital modular care să ofere cu adevărat condiţii, ca soluţie de moment, pentru că până construieşti un spital nou sau până reuşeşti să modernizezi o astfel de locaţie de spital durează. Dar ceea ce este de neînţeles este atitudinea celor care erau responsabili de spital”, a spus Ludovic Orban, la Realitatea Plus.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a cerut, miercuri Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) să facă urgent un control la Spitalul din Reșița. După prima zi a verificărilor, inspectorii de la ISS au aplicat amenzi în valoare totală de 18.400 de lei managerilor, altor cadre de conducere și unor angajați ai unității sanitare.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății,”inspectorii sanitari au sancționat managerul unității cu o amendă în valoare de 10.000 lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și reparații a clădirilor sanitare, conform HG 857/2011, art 30, lit e deși lucrările de igienizare se aflau în planul de conformare asumat de manager cu termen decembrie 2020”.

Dosar penal, în urma apariției imaginilor de la Spitalul Județean din Reșița

Între timp, imaginile din spital au ajuns și în atenția procurorilor. Astfel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița adeschis undosar penalpentru abuz în serviciu în acest caz.

”În cauză se efectuează cercetări față de faptele care se conturează din imaginile din data de 02.12.2020, ce au apărut în mass media națională, respectiv imagini filmate și alte materiale de presă din care reies indicii că mai mulți pacienți cu probleme psihice și alte probleme de sănătate, internați într-o secție din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, nu primesc îngrijiri adecvate fiind lăsați dezbrăcați pe holurile secției, direct pe ciment/podea sau alături de persoane decedate care nu au fost ridicate din saloane, precum și referitor la condițiile din saloanele/spațiile în care aceștia sunt internați”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa.