Mai mulți parlamentari propun o nouă sărbătoare națională: 15 mai, Ziua ardelenilor

Mai mulți parlamentari propun o nouă sărbătoare națională: 15 mai, Ziua ardelenilor
Foto: mydepositsscotland.co.uk

Mai mulți parlamentari PNL și PMP vor ca pe ziua de 15 mai să fie sărbătorită Ziua ardelenilor, zi de sărbătoare națională, deoarece actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul revoluției române de 1848, enunțat la data de 15 mai pe Câmpia Libertății de la Blaj, potrivit Ziarul Financiar.

”Ziua de 15 mai are o însemnătate istorică deosebită pentru ardeleni. Pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care şi-au expus revendicările naţionale, politice, religioase şi sociale, pentru ca naţiunea romănă din Ardeal să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi celelalte naţiuni care locuiau în această provincie”, se menţionează în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege depus la Camera Deputaţilor.

Inițiatorii proiectului de lege mai susțin că Marea Adunare de la Blaj din 15 mai 1848 a însemnat începutul organizării politice moderne pentru românii transilvăneni.

”După cum sublinia şi marele om politic sălăjean Iuliu Maniu, strănepotul lui Simion Bărnuţiu, actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul revoluţiei române de la 1848, enunţat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, în ziua de 15 mai 1848. (…) Credem că propunerea noastră, ca ziua de 15 mai să devină o zi de sărbătoare naţională, este cu totul îndreptăţită”, se mai arată în expunerea de motive.

Pe 13 aprilie a fost semnat de președintele Klaus Iohannis decretul de promulgare a legii care stabilește instituirea sărbătoarei Ziua Olteniei pe 21 martie.