MApN, precizări despre starea celor doi militari români răniți în Afganistan: „Viața lor nu este pusă în pericol” (VIDEO)

MApN, precizări despre starea celor doi militari români răniți în Afganistan: „Viața lor nu este pusă în pericol” (VIDEO)
foto: Facebook @ MApN

Cei doi militari răniți în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare, sunt sub îngrijiri medicale, iar viața lor nu este pusă în pericol, a precizat Daniel Anghel, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, joi, în direct pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

MApN, precizări despre starea celor doi militari români răniți în Afganistan

Întrebat care este starea celordoi militari, oficialul a declarat: „Pot să vă spun că militarii au fost, aseară, internați în spital. Au fost evaluați. Sunt sub îngrijiri medicale și viața lor nu este pusă în pericol, pentru niciunul dintre ei”.

Întrebat dacă militarii se aflau în misiune la momentul atacului, Daniel Anghel a răspuns: „Da, militarii se aflau într-un autovehicul MRAP, un autovehicul rezistent la mine și protejat împotriva ambuscadelor, într-un convoi. Ultimul autovehicul din convoi a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat. Imediat s-au luat toate măsurile – sunt niște proceduri care se aplică acolo. Militarilor li s-a acordat primul ajutor, a fost securizată zona și au fost evacuați în Baza Aeriană de la Kandahar”.

Întrebat dacă s-a luat legătura cu familiile celor doi militari, purtătorul de cuvânt al MApN a explicat: „Conform procedurilor noastre, niciodată nu se dau numele militarilor până când nu sunt informate mai întâi familiile”.

Doi militari români au fost răniți miercuri, în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare, în urma unui atac cu dispozitiv exploziv improvizat. Ei au fost transportați rapid laSpitalul Militar ROL-2 din Baza Aeriană Kandahar și au primitîngrijiri medicale.Cei doi militari fac parte din Batalionului 191 Protecția Forței „Golden Lions”. Ei au fost răniți în jurul orei 19.32, ora României, când efectuaumisiunea de patrulare în zona de responsabilitate, în urma unui atac cu dispozitiv exploziv improvizat.

„Militarii români se deplasau cu un convoi de autovehicule MRAP (Mine Resistant Ambush Protected / autovehicule rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor), în regiunea Kandahar. Dispozitivul exploziv s-a declanșat la trecerea ultimului autovehicul din coloană. În urma exploziei, au fost răniți sergentul Adrian Ioan Czifrak și caporalul clasa a II-a Iosif Ioan Reman”,a transmis MApN, printr-un comunicat.

Militarii din patrulă au acționat rapid pentru acordarea primului ajutor și evacuarea întregului echipaj afectat de explozie către Spitalul Militar ROL-2 din Baza Aeriană Kandahar.Ceilalți trei membri ai echipajului au fost și ei evaluați medical.

MApN informa anterior că ministrul Nicolae Ciucă și generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, sunt în permanentă legătură cu comanda Batalionului și urmăresc evoluția celor doi militari.

„Militarii arădeni au fost dislocați în teatrul de operații din Afganistan în luna august, pentru o misiune de șase luni”,se mai arată în comunicat.