Peste 100 de studenți ortodocși au pornit la drum, sâmbăta trecută, pe cărările Ceahlăului pentru a atrage atenția asupra tradiției creștine. Până aici nu este nimic rău, doar că, timp de ore întregi, cât le-a luat să urce până în vârful muntelui, au bătut continuu toaca, deranjându-i pe ceilalți turiști.
Grupul de studenţi ai Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din Cluj s-au manifestat zgomotos deși, în afară de legea nescrisă a bunului simț, aveau de respectat regulile unei revervații naturale.
“Membrii acestei asociaţii religioase obişnuiesc ca, în timpul pelerinajelor pe care le parcurg, să bată toaca, ignorând astfel normele legale privind tulburarea liniştii şi ordinii publice, precum şi regulile din rezervaţiile naturale, unde manifestările zgomotoase sunt explicit interzise”, scrie Adevărul.
Turiștii s-au plâns din cauza zgomotului. Mulți dintre aceștia plecaseră din orașele aglomerate tocmai pentru a se bucura de natură și liniște.
„Urc pe Vârful Toaca atunci când vreau să fug de zgomotul oraşului. Vreau să mă bucur de liniştea pădurii, de aerul curat şi muntele îmi oferă din plin toate astea. Experienţa din acest weekend a fost una traumatizantă. Erau omiprezenţi şi nu am făcut altceva decât să încerc să fug de ei, dar nu am reuşit. Zgomotul de toacă batută e ca picătura chinezească şi imaginaţi-vă cum e să-l auzi încontinuu, timp de 10 ore“, a spus Alina Mihai din Iași.
“Trebuie să înceteze cu această «tradiţie», să se închidă în biserici să se roage cât vor ei, să se îngroape sub tone de icoane însă să lase muntele liber“, sunt de părere turiștii.
Reprezentanții Aociației spun că bătutul toacei e un obicei al membrilor asociaţiei, în timpul drumeţiilor, şi că acest lucru se întâmplă de aproximativ de un an şi jumătate, dar că nimeni nu s-a plâns de asta până acum.
„Noi am fost peste tot prin ţară şi nu s-a întamplat niciodată aşa ceva (n.r. – să fie reclamaţii). Adică nu s-a întamplat din partea localnicilor. Faptul că vin nişte reclamaţii din partea unor turişti, care nu sunt localnici, nici măcar nu ştiu cât de adevărat poate fi“, a spus Dincă. Întrebat dacă pe toate traseele colegii săi bat toaca, Dincă a spus că da. „În toată ţara, de un an şi jumătate, se merge şi peste tot este aceeaşi structură a pelerinajului. Din partea oamenilor nu am primit decât răspunsuri pozitive şi chiar aprecieri, deci nicidecum asemenea reactii. Oricum, pe acele culmi, foarte abrupte, nici măcar nu cred că s-a putut efectiv bate toaca. Toaca s-a putut bate pe traseele unde s-a putut merge mai drept“, a spus Bogdan Dincă, preşedintele ASCOR Cluj,
În regulamentul Parcului Naţional Ceahlău, elaborat de autorităţi în 2015, se menţionează explicit că tulburarea liniştii în acea zonă este „strict interzisă“.