Metodologia pentru decontarea navetei școlare a fost publicată în Monitorul Oficial

Metodologia pentru decontarea navetei școlare a fost publicată în Monitorul Oficial
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Metodologia pentru decontarea navetei școlare a fost publicată, marți seară, în Monitorul Oficial. Asociațiile de elevi au depus, marți, o plângere penală împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru că nu ar fi dat normele pentru transportul gratuit al elevilor.

Ordinului privind aprobarea Metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu arată că suma maximă aprobată pentru decontarea navetei la nivel de județ este de 171 de lei pe lună – sumă care se aplică pentru cea mai mare distanță, anume de 50 de kilometri.

Elevii pot solicita, la unitatea de învățământ, acordarea sumei în avans, în cuantumul aprobat pentru cheltuielile de transport pentru o lună, potrivit Edupedu.

“Principiul care trebuie să ne ghideze este cel al susținerii elevilor din toate părțile, al Ministerului, al Guvernului, al Parlamentului. Acea bâlbâială legislativă numită legea 226 care nu a putut fi aplicată deoarece introducea noțiunea de transport nereglementat. Dacă este nereglementat este în afara cadrului legal și nu poate fi decontat. Dincolo de alte lucruri care nu au fost în regulă în această lege, Ministerul Educației încearcă să regleze toate aceste lucruri în interesul elevilor, Pentru că susține că transportul elevilor este o componentă importantă pentru a asigura accesul la o educație de calitate. Ministerul Educației nu își va depăși limitele de competență pentru că suntem într-un stat de drept în care fiecare trebuie să facă ceea ce stă în dreptul lui”, a spus Sorin Cîmpeanu, marți, la B1 TV.